AAA

REGION | 17.05.2021 20:30 > 17.05 20:30

Zaev pozvao Bugarsku da pokaže evropsku veličinu i Severnoj Makedoniji da šansu za EU

 Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je danas Bugarsku da pokaže evropsku veličinu i da njegovoj zemlji da šansu da produži proces za članstvo u EU.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev je u jednom televizijskom intervjuu istakao da veruje da će se naći rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom.
On je na Nacionalnoj radio televiziji uputio direktnu poruku predsedniku Bugarske i tehničkoj vladi u Sofiji da "pokažu evropsku veličinu ka jednom od svojih prvih suseda i da Severnoj Makedoniji daju šansu da produži proces za članstvo u EU".

Zaev se u tom apelu pozvao na konsenzusnu odluku 27 zemalja članica, uključujući i Bugarsku, da je Severna Makedonija ispunila sve uslove za početak pregovora.

Premijer Severne Makedonije je dodao da "očekuje da se održi prva medjuvladina konferencija nakon sastanka Saveta ministara kada se donesu te odluke" i pozvao Bugarsku da "nastavi u duhu evropskih manira i da ponovo skrene pažnju Evropske unije ka ovom regionu".

"Hajde da produžimo da gradimo prijateljstvo. Važno je kakvu istoriju pišemo sada. Naši mladi žele da otvorimo vrata i mogućnosti za saradnju, a ne da budemo zaglavljeni u prošlosti", rekao je Zaev.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da ne ispunjava dogovor o dobrosusedstvu, ali i zahtevom da prizna bugarske korene makedonskog identiteta i jezika.

Zaev je rekao da je tokom njegove prošlonedeljne posete Briselu saopšteno svim evropskim institucijama i svim evropskim zemljama da Skoplje neće pregovarati sa Sofijom sve dok su na stolu makedonski jezik i makedonski identitet.

"O identitetu i jeziku se ne pregovara. To što treba da zna naš narod je da Evropa duguje. Mi smo ispručili sve. Severna Makedonija je zemlja koja je najviše čekala od svih koji žele da produže evropski put. Od svih zemalja koje su nekad bili kandidati, a danas su članice li su još kandidati, mi čekamo najviše 16 godina", rekao je Zaev.

On je poručio da je bez Severne Makedonije ugroženo proširivanje koje je EU sama proglasila za svoj strateški cilj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.