AAA

REGION | 21.07.2021 18:50 > 21.07 19:02

Na hrvatskim kovanicama evra šahovnica, geografska karta, kuna, glagoljica i Tesla

 Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) utvrdila je danas konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu, saopštila je hrvatska Vlada.

Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.

U saopštenju Vlade se ističe da je reč o konačnom predlogu koji će razmotriti Nacionalno veće za uvodjenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, i o čemu će Vlada doneti zaključak.
Šahovnica kao motiv će biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti rasporedjeni na način da će na kovanici od dva evra biti prikazana geografska karta, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centi naći će se motiv glagoljice.

Kako je saopšteno, Komisija se rukovodila i ocenama motiva gradjana koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u internet anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 gradjana.

Motivi koje su gradjani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su gradjani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

U anketi ocene je dalo gotovo 50.000 gradjana. Bilo je više od 11.000 dodatnih predloga, a medju njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle koji je pojedinačno predložilo 2.599 gradjana ili više od 20 odsto. Taj motiv imao je daleko najviše glasova, a drugorangirana je bila kravata sa 1.063 glasa.

U saopštenju se navodi da će HNB na osnovu odabranih motiva početkom avgusta otvoriti konkurs za izradu idejnog rešenja, a grafički oblikovani motivi će u oktobru biti poslati Evropskoj komisiji i Veću EU, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja.

Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvodjenja evra.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će učiniti sve da se stvore pretpostavke za ulazak u evropodručje 2023.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.