AAA

REGION | 23.07.2021 20:25 > 23.07 20:25

EU pozvala lidere BiH da se uzdrže od zapaljive retorike


Evropska komisija je danas pozvala lidere Bosne i Hercegovine da se uzdrže od zapaljive retorike i preduzimanja bilo kakvih koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, portparolka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela navela je da je EU "primila k znanju" tu odluku, prenosi HINA.
"Bićemo vrlo jasni: revizionizam i negiranje genocida protivreče temeljnim evropskim vrednostima", kazala je.

Ona je dodala da je pomirenje jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i ukazala na privrženost Unije suverenosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

"EU očekuje od čelnika Bosne i Hercegovine da deluju suvereno, da preduzimaju konkretne korake i da promovišu okruženje koje doprinosi pomirenju radi prevladavanja nasledja rata", navela je Borelova portparolka.

Incko je danas nametnuo zakon kojim se u BiH zabranjuje i sa do pet godina zatvora kažnjava negiranje genocida, uključujući srebrenički.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odbacuje odluku Incka i da je Republika Srpska posle nje "prisiljena da krene" u proces odvajanja od BiH.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.