AAA

REGION | 30.07.2021 19:15 > 30.07 19:48

OHR: Odluke Visokog predstavnika se moraju u potpunosti poštovati

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) saopštila je da svi organi vlasti u BiH moraju u potpunosti sprovesti odluke Visokog medjunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Želeli bismo podsetiti sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka Visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti sprovesti", saopšteno je iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika, kojom je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Usvojeni zakon ima tri člana u kojima piše da se izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Incko, neće primenjivati na teritoriji RS, kao i da nadležni organi ovog entiteta neće saradjivati s nadležnim organima BiH u primeni zakona o zabrani negiranja genocda.

Parlament RS usvojio je i izmene Krivičnog zakonika BiH, kojim su zaprećene zatvorske kazne i do 15 godina za one koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom, a srpski narod genocidnim.

Parlament je podržao i zaključke koji su usaglašeni na sastanku predsednika svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, održanom u ponedeljak.

Zaključcima se odbacuju nametnute odluke Visokog predstavnika Valentina Incka, za koje se navodi da su "neprihvatljive i ništavne".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.