AAA

REGION | 05.09.2021 12:15 > 05.09 12:41

Djukanović: Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na ovaj način bude ustoličen

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović ocenio je povodom ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija danas na Cetinju, da bi samo čovek bez dostojanstva sebi dozvolio da na takav način, helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir i da tako osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog.

Danas smo na Cetinju, kako je naveo u javnom obraćanju, svedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja.

"Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih gradjana u crnogorskoj prestonici Vlada Crne Gore obezbedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine gradjana Cetinja i značajnog broja gradjana Crne Gore", istakao je Djukanović.

Cetinje je, kako je kazao, još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore.

"Mirno okupljeni gradjani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni sebi nisu dozvolili nijednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prestonice i Crne Gore i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih gradjana uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore", naglasio je Djukanović.

Smatra da je to pirova pobeda Vlade koja, kako je dodao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

"Pre bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu", zaključio je Djukanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.