AAA

REGION | 16.09.2021 16:25 > 16.09 17:21

Milanović za preferencijalni tretman Crne Gore na putu u EU


Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas u Zagrebu, posle susreta s crnogorskim predsednikom Milom Djukanovićem, snažnu podršku modernoj i gradjanskoj Crnoj Gori i ocenio da ta država zaslužuje preferencijalni tretman na evropskom putu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Milanović je rekao da je uzvratna poseta crnogorskog predsednika ubrzana zbog poslednjih dešavanja na Cetinju i ocenio da je ta država trenutno "talac nezainteresovanosti i zgrčenosti evropske politike".
"Razlog poziva je moja želja da damo podršku modernoj, otvorenoj gradjanskoj Crnoj Gori", naglasio je Milanović.

On je rekao da je Crna Gora daleko odmakla u pregovorima s EU, da je na pragu ulaska i da zaslužuje "preferencijalni tretman" u odnosu na druge zemlje regiona koje pregovaraju ili su tek otvorile pregovore.

Milanović je rekao da i Srbija pregovara, ali da nije siguran ima li ta država jasan i iskren cilj da udje u EU.

On je ocenio da je "pitanje za million dolara" kakav će stav zauzeti države EU u narednih godinu ili dve o tome treba li tretirati ceo Zapadni Balkan zajedno ili će zemlje kandidati ići pojedinačno kada je reč o njihovom putu prema EU.
"Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman, u protivnom sama ideja pregovora nema smisla", dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je istakao da će njegov zadatak biti da u narednom periodu sagovornicima na Zapadu, a Crnu Goru, dodao je, vidi na Zapadu, skrene pažnju na te stvari "o kojima znaju malo i ne zanimaju ih", ali i na ono što se dešava u Crnoj Gori.

On je ocenio da zapadne države "vide uticaj stranih sila na svojim granicama, a ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori".

"To što nema rata, krvi, to nije razlog da ljude držimo taocima", dodao je Milanović.

Milanović je, na pitanje novinara, odgovorio da ne treba izvlačiti generalne zaključke na osnovu toga koga ko posećuje.

"Ako te prečesto posećuju, nešto s tobom nije u redu", ocenio je Milanović dodavši da se ide u proveru onoga ko je problematičan.

Milanović je, upitan o izjavi Milorada Pupovca da se antisrpsko raspoloženje s Cetinja prelilo u Hrvatsku, rekao da tu izjavu nije do kraja čuo, ali da se ceo politički život bori protiv antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj.

On je pozdravio Pupovčevu reakciju na poziv uz Beograda da 15. septembra Srbi u regionu istaknu zastave Srbije , rekavši da je dobro što su Srbi u Hrvatskoj "ostali hladne glave".

"Ja ne pozivam Hrvate u Srbiji ili Vojvodini da mlataraju hrvatskim zastavama", istakao je Milanović.Milanović: Sumnjam u stvarne ciljeve beogradske politike kada je u pitanju EU

 Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da sumnja u stvarne ciljeve politike Beograda kada je u pitanju članstvo u EU.

On je ocenio da je reč o "mimikričnom, kvazi cilju Beograda".

"Dajte ljudi, radite, ne bavite se samo unutrašnjom i bliskograničnom politikom ako želite u EU, ustvari to ste već mogli. Imam zaista sumnju u stvarne ciljeve beogradske politike kada je u pitanju članstvo u EU", rekao je Milanović posle susreta s predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.


Hrvatski predsednik je dodao da “ne ucenjuje Beograd ratnim odšetama”.
“To je odavno rešeno ili nije, i nije pošteno ni državnički da se to pitanje sada izvlači kao prepreka”, rekao je Milanović dodavši, medjutim, da će se morati dobiti odgovor Srbije o sudbini oko 2.000 hrvatskih gradjana nestalih 1991.

Milanović je poručio vlastima u Srbiji da je ulazak u EU jako težak, jer su nova pravila igre, nova pravila demokratije. To je, dodao je, sve više liberalna demokratija ili prava demkratija u kojoj “nema varanja, nema privatnih medija, odnosno ako i ima, svi te napadnu, svi to vide”. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.