AAA

REGION | 13.10.2021 15:40 > 13.10 15:54

Bregu: Smanjenje cene rominga izmedju Zapadnog Balkana i EU za oko pet godina(VIDEO)

 Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je smanjenje cene rominga izmedju zemalja Zapadnog Balkana i EU "izazovan proces", ali da se nada da će za pet godina, te cene biti snižene za oko 90 odsto.

"Strategija je formulisana na osnovu istraživanja. Nadamo se da ćemo imati smanjenje cene rominga od 90 odsto, za oko pet godina. Moram da naglasim da nije bilo lako ni da zemlje Zapadnog Balkana postignu dogovor (oko ukidanja rominga) i da ga sprovedu u delo za tri godine", rekla je Bregu novinarima na marginama Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, RCC je pripremio dobru strategiju i ocenila da će ona trasirati put do trenutka kada će biti ostvareno pravo smanjenja cena rominga izmedju država Zapadnog Balkana i EU.
"Mislim da ne postoji neka tržišna logika zašto bi gradjani Zapadnog Balkana trebalo da plaćaju 103 evra po gigabajtu, dok posećuju neku evropsku zemlju, a da telekom operaterima troškovi budu samo osam evra. Naporno ćemo raditi kako bi ostvarili dostizanje tog cilja i nadamo se prvim rezultatima za pet godina", izjavila je Bregu.

Ocenila je i da je najuspešnija priča samita ta što region razmišlja i pokušava da zakruži priču o digitalnoj transformaciji i digitalnoj agendi, usvojenim na drugom Digitalnom samitu održanom u Beogradu 2019. godine.

"Važno je istaći i ukidanje tarifa po pitanju rominga što je omogućilo gradjanima da uštede novac, ali i da nemaju dodatne troškove kada komuniciraju jedni sa drugima. Roming kod kuće, program koji je usvojen, prvi je korak", rekla je Bregu.

Premijer Crne Gore Zrdavko Krivokapić rekao je da se na ovogodišnjem samitu govorilo o četiri krucijalne teme, a posebno je istakao digitalne veštine i kompetencije.

"Upravo tu je ta veza koju preslikavamo kroz oblast koja treba najviše da bude zastupljena u našem obrazovanju", ocenio je Krivokapić.

Druga tema bila je digitalna ekonomija, a premijer Crne Gore je ocenio da je ona posebno bitna jer ubrzava procese i smanjuje "gubljenje vremena".

Povezivanje i komunikaciju je ocenio kao "najvažniju za region, koji mora zajednički da deluje", a kao oblast sa najvećim problemima izdvojio je digitalnu bezbednost.

"To je nešto što predstavlja poruku o kojoj trebamo svi da razmislimo i da zajedničkim naporima učinimo region ne samo digitalnim, nego bolje povezanim i da ono što predstavlja neku mrlju Zapadnog Balkana zaboravimo, a da krenemo u budućnost zajedno sa digitalnim razmišljanjem", rekao je Krivokapić.
Evropski komesar za proširenje Oliver Verhelji istakao je da je ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu "veliki uspeh", a kao sledeći neophodan korak naveo je smanjivanje cene rominga izmedju zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Prema njegovim rečima, to je i "važan korak" ka Evropskoj uniji.

"Da bi stigli do tog cilja, razvili smo plan koji vodi ka snižavanju cena tarifa, a kroz reforme predvidja i brojne ekonomske mogućnosti za region", rekao je Verhelji.

On je pozvao sve telefonske operatere da se priključe tom planu i ocenio da su sa njim i kompanije i stanovnici Zapadnog Balkana "u plusu".


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

//

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.