AAA

REGION | 27.10.2021 14:35 > 27.10 14:35

Dodik: Obavestio sam Milanovića o namerama da povučemo saglasnost na formiranje Oružanih snaga

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u Zagrebu informisao predsedika Hrvatske Zorana Milanovića o namerama da povuče saglasnost Republike Srpske na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS), Uprave za indirektno oporezivanje i svih ostalih državnih institucija, koje nisu bile definisane Dejtonskim sporazumom.

"Upoznao sam Milanovića o aktulenoj situaciji i ustavnom položaju i nadležnostima, te na koji način je vršeno dezavuisanje tih nadležnosti. Na koji način je činjeno šta u prošlosti uz pretnje silom", kazao je Dodik o jučerašnjem razgovoru s hrvatskim predsednikom.
On je ponovo optužio visoke predstavike u BiH i Ustavni sud BiH da su odlukama o prenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo kršili Ustav BiH.

Dodik je kazao da "nema nameru da puko posmatra i dalje oduzimanje nadležnosti i prava".

Upitan da li je Milanović pokušao da ga odgovori od njegovih namera, srpski član Predsedništva je odgovorio da nije.

"Što bi on to mene ubedjivao, ja sam ga informisao o tome, mislim da su oni to razumeli, da je to naše ustavno pravo, da je u neregularnim uslovima došlo do prenosa nadležnosti i da to ne može da opstane. To je bio ravnopravan dijalog o svim pitanjima", naglasio je Dodik.

Najavio je da bi već sredinom novembra Narodna skupština mogla doneti odluke kojima se povlači saglasnost RS na formiranje Oružanih snaga, VSTS-a i UIO BiH.

Dodik je rekao da je s hrvatskim predsednikom razgovarao i o konstitutivnosti naroda koju, kako je naveo, treba očuvati.

Govoreći o današnjem zasedanju Narodne skupštine RS, koja je sazvana na njegov zahtev, Dodik je kazao da je njegovo pravo da uvek, kada je preglasan u Predsedništvu BiH, može da se pozove na vitalni nacionalni interes i konačnu odluku prepusti parlamentu RS.

Na dnevnom redu parlamenta RS je više pitanja na koja je Dodik stavio veto na poslednjoj sednici Predsedništva BiH, izmedju ostalog i otvaranje konzulata Rusije u Banjaluci.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.