AAA

REGION | 16.01.2022 16:30 > 16.01 16:32

Šmit: Ako se ne bude držao onog što je obećao Vučiću, Dodik će biti u teškoj situaciji

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da je srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) doneo odluku o deblokadi rada institucija BiH.

"Dodik je doneo odluku da se vrati u institucije, ako se ne bude držao onoga što je obećao (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću biće u teškoj situaciji", kazao je Šmit za sarajevsku Fejs televiziju (Face TV).
On je dodao da su "bonska ovlaštenja" još u ladici, dodavši da njegova ovlaštenja nisu samo da nekoga skine sa funkcije i da "Dodik to zna".

"Zna se kako je Dodik doveden na vlast. Sve što je usmereno protiv Dejtona biće sankcionisano. Medjunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani", naglasio je Šmit.

Dalje je rekao da "nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom", već se radi o tome da on "mora sesti i raditi svoj posao".

"Ne treba mi Dodikovo priznanje. Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni. Nisam ja baš beznačajan za njega. Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati", ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Dodik i neki se, kako je naveo, "igraju" i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja.

"Ako se ne povuku odluke Narodne skupštine RS, onda, kako to Šekspir kaže, 'radiću pre nego što ću pričati o tome'. Mogu očekivati odredjene odluke, ali ko će doneti odluke i kakve će biti, videćemo…. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio", kazao je Šmit.

Rekao je da je nemoguće da 26 godina od formiranja države nije rešeno pitanje državne imovine i da se to pitanje mora postaviti i medjunarodnoj zajednici.

"O državnoj imovini moramo sesti i pričati. Nije tačno da svo zemljište u RS pripada RS. Ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice. Postoji odluka, prema kojoj se državna imovina ne može davati ili prodavati dok se to pitanje ne reši", istakao je Šmit.

Dalje je rekao da se vrlo intezivno radi na pitanju sredstava EU koja se rasporedjuju u BiH.

"Medjunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi", ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Šmit smatra da je situacija u BiH vrlo ozbiljna, ističući da se niko ne sme igrati sa integritetom BiH.

"Dodik je imao šansu i nije je iskoristio. Zahvalan sam i (premijeru Hrvatske Andreju) Plenkoviću i Vučiću na angažmanu", naveo je on.

Šmit je kazao da neće poništiti zakon o zabrani negiranja genocida, koji je doneo njegov prethodnik Valentin Incko, a kritikovao je i prisustvo haškog osudjenika Vinka Pandurevića na ceremoniji proslave Dana Republike Srpske.

"Pandurević stoji pored Dodika na paradi u Banjaluci. Da li to znači da je on Dodikov savetnik? Ako znači, onda je to bedno i moram Dodiku reći da je dosta", naveo je on.

Ocenio je da je Dodik "prokockao svoju šansu 9. januara", naglašavajući da je Dodik "više tragična figura", kao što je tragična i kompletna situacija u BiH.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Šmit je ocenio da je ta inicijativa priprema za članstvo u EU, kao i da je dobra ako je integrativan proces.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.