AAA

REGION | 23.01.2022 09:35 > 23.01 09:35

AP: Izbeglice na srpsko-madjarskoj granici postale predmet izborne kampanje


Izbeglice koje iz Srbije pokušavaju da udju u Madjarsku i preko nje dodju do bogatijih zapadnih zemalja postale su predmet izborne kampanje premijera Madjarske Vikora Orbana koji koristi sporne prakse vraćanja izbeglica nazad u Srbiju.Premijer Viktor Orban, za koga ankete pokazuju da će se u aprilu suočiti sa najtesnijim izborima u poslednjih desetak godina, gradi kampanju na strogoj antiimigrantskoj politici i želi da iskoristi migranate nagomilane na granici sa srpske strane za mobilizaciju svog konzervativnog biračkog tela, piše AP.

"Samo ove godine zaustavili smo i pritvorili više od 100.000 ljudi. Da tamo nije stajala madjarska ograda, više od 100.000 ilegalnih migranata bi sada bilo prvo u Austriji, pa u Nemačkoj", rekao je Orban ranije.
Novinar agencije AP razovarao je sa izbeglicama koje su bezuspešno pokušale da predju žičanu ogradu na granici Madjarske i Srbije i krenu put Evrope. Granica je takodje pokrivena i specijalizovnim kamerama i senzorima. Madjarski graničari takodje skloni su takozvanim "pušbekovima", odnosno bespravnom prisilnom vraćanju u Srbiju.

"Idem u Austriju, idem u Nemačku, idem u Holandiju, ne ostajem u Madjarskoj. Šta je problem", rekao je novinaru Muhtar Ahmad (26) iz Alepa u Siriji koji sa grupom od 35 izbeglica boravi u napuštenom objektu u blizini srpskog sela Majdan.

Jedan od najvećih oponenata migracijama u Evropi, Orban je izjavio da migranti prete da zamene hrišćansku kulturu na evropskom kontinentu i da su izbeglice odgovorne za nove sojeve korona virusa koji se pojavljuju u njegovoj državi.

Medjutim, brojevi koje su objavili srpski i evropski zvaničnici pokazuju da značajno manji broj izbeglica želi da predje iz Srbije u Madjarsku.

"Malo je veći broj nego recimo pre dve godine, ali broj nije toliki. Porast je vrlo mali", rekao je direktor prihvatnog centra u Subotici Nemanja Matejić.

Madjarska policija saopštila je da je presrela više od 122.000 ljudi, medjutim podaci evropske pogranične agencije Fronteks pokazuju da je tokom prošle godine bilo oko 60.500 nelegalnih pokušaja prelaska te spoljne granice EU. S obzirom da iste osobe pokušavaju da predju više puta, to znači da je broj pojedinaca koji su pokušali da predju značajno manji.

Srpski Komesarijat za izgeblice saopštio je da u prihvatnim centrima u Srbiji boravi 4.276 izbeglica, a oko 1.000 je van centara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.