AAA

REGION | 26.01.2022 18:40 > 26.01 18:41

Plenković se izvinio Ukrajini zbog izjave Milanovića

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izvinio se danas Ukrajincima zbog izjave predsednika Zorana Milanovića da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja, rekavši da ona nema nikakve veze s politikom hrvatske vlade.

Plenković je novinarima u Zagrebu rekao da su "te izjave uvredljive za Ukrajinu, prijateljsku zemlju" Hrvatskoj.
"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, vladi Ukrajine, jednoj od prvih država koja je priznala Hrvatsku i koja trenutno ima okupirana područja, kao što ih je i Hrvatska imala", kazao je Plenković.

Upitan o Milanovićevoj izjavi da će u slučaju eskalacije sukoba na ukrajinsko-ruskoj granici povući hrvatske vojnike i da Ukrajini nije mesto u NATO-u, Plenković je rekao da su one "nestvarne", i dodao da Hrvatska u Ukrajini nema vojnike.

Naveo je da se kontingent hrvatske vojske koji je u okviru NATO snaga bio u Poljskoj vratio ovih dana i da je u toj zemlji ostalo troje ili četvoro vojnika.

Plenković je kazao da nije prvi put da hrvatski ambasadori budu pozvani u ministarstva spoljnih poslova pošto Milanović da neku izjavu, aludirajući na to što su vlasti u Kijevu pozvale ambasadora Hrvatske na razgovor.

"Ovako ovlaš sećajući se izjava o Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Madjarskoj, Austriji, sada o Ukrajini, to meni više deluje kao jedno konzistentno unapredjivanje dobrih bilateralnih odnosa s nizom nama dosta važnih zemalja", naveo je ironično Plenković.

On je rekao da je razgovarao sa ukrajinskim ambasadorom u Hrvatskoj, da je "normalno da je čovek razočaran" i da razume da Ukrajinci "nisu bili oduševljeni onim što su čuli".

Komentarišući krizu na ukrajinsko-ruskoj granici, Milanović je juče novinarima rekao da će povući "do poslednjeg" hrvatskog vojnika ako dodje do eskalacije situacije, jer Hrvatska s tim sukobom nema ništa.

On je kazao i da je reč o ozbiljnoj krizi koja "nema veze s Ukrajinom i Rusijom, već sa dinamikom američke unutrašnje politike", da Ukrajini nije mesto u NATO-u i da je jedna od najkorupmiranijih država.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.