AAA

REGION | 20.05.2022 20:10 > 20.05 21:09

Mišel se u Sarajevu sastao sa članovima Predsedništva BiH

  • Foto: DARIO PIGNATELLI
  • Foto: DARIO PIGNATELLI
  • Foto: DARIO PIGNATELLI
  • Foto: DARIO PIGNATELLI
  • Foto: DARIO PIGNATELLI

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel stigao je danas u poslepodnevnim časovima u službenu posetu Bosnu i Hercegovinu, gde se sastao sa članovima Predsedništva BiH.

Mišela su u zgradi Predsedništva BiH dočekali predsedavajući Šefik Džaferović i srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić zbog operacije koju je imao pre dva dana nije u mogućnosti da prisustvuje sastanku.

Planirano je da se predsednik Evropskog saveta tokom posete BiH sastane sa predstavnicima vladajuće koalicije na državnom nivou, kao i sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Kako je najavljeno iz Brisela, Mišel bi tokom sastanka sa zvaničnicima BiH trebalo da se osvrne na proces širenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Ukazaće i na novi momenat u ovom procesu, koji uključuje i stvaranje Evropske geopolitičke zajednice što, kako je ranije naglasio, ima za cilj produbljivanje operativne saradnje da bi se odgovorilo na zajedničke izazove, mir i stabilnost.

Šef Evropskog saveta će bh. političare pozvati na okončanje krize u kojoj se nalazi država, kao i na prevazilaženje nedostatka poverenja medju zvaničnicima.

Mišel: BiH ima jasnu evropsku perspektivu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je večeras u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu.

Mišel je rekao da Evropska geopolitička zajednica nije zamena za evropski put država Zapadnog Balkana, već mogućnost da one u većem obimu saradjuju sa EU, mada se još ne zna šta bi to tačno značilo.

"Istinski sam sretan da sam tu kako bih iznova potvrdio vaše opredeljenje EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu. Ja sam istinski uveren da je Zapadnom Balkanu potrebna EU, ali jednako tako i EU je potreban Zapadni Balkan. Vreme je za jedan novi zamah u EU", kazao je Mišel.

Evropski zvaničnik posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH u Sarajevu, najavio je da će u junu biti održan sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

"Želja nam je da produbimo saradnju i nastavimo dijalog", dodao je Mišel.

Prema njegovim rečima, želeo je da iz prve ruke da čuje šta je to što brine zvaničnike BiH, kao i da sazna koji su to prioriteti da bi EU našla način da pomogne.

"Dok se mi ovde obraćamo, Rusija izvodi napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osetila užasne posledice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički delujemo", istakao je Mišel, kome je ovo prva poseta BiH.

On je ocenio da posledice ukrajinskog rata podjednako osećaju svi na evropskom kontinentnu, bez obzira na to da li se radi o promenama u cenama nafte, hrane ili generalno gledano energenata.

"Pre nekih 20 godina na samitu u Solunu izneto je čvrsto opredeljenje evropske budućnosti za celi region, kome moramo pristupiti na novi način. Danas smo predložili da u junu, u okviru Saveta, razgovaramo o geopolitičkoj zajednici, formatu ili platformi koji, kao što je istaknuto veoma jasno, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija", naveo je Mišel.

Još je kazao da EU želi da ubrza političku integraciju, navodeći to jednim od najvećih prioriteta za EU.

"Zaista verujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", kazao je Mišel.

Izazovi sa kojima se Evropa suočava, ocenio je, zahtevaju novi način rada.

"Moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme. Takodje, veoma važno je da se politički lideri sastaju u poverenju i kulturi dijaloga", naglasio je evropski zvaničnik.

Mišel je na kraju obećao pomoć EU pomoć privatnom sektoru i gradjanima BiH, zbog povećanja cena na tržištu.

Dodik posle sastanka sa Mišelom: BiH treba novu evropsku perspektivu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina treba novu evropsku perspektivu i da upravo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nudi takvu strategiju.

"BiH je zaglavljena i neuspešna, a danas posle sastanka mogu reći nekoliko stvari koje bi mogle deblokirati taj put i postaviti BiH na novi put ka EU", kazao je Dodik posle sastanka članova Predsedništva BiH sa Mišelom.

On je naveo da postoji saglasnost o tome da je ključno sačuvati mir i stabilnost i da to "nema alternativu".

"Očuvati mir po svaku cenu, pokušati obezbediti sigurnost snabdevanja i lance snabdevanja, da ljudi budu sigurni u vremenima koja dolaze. Ali primjećujemo da ukupna globalna situacija daje i nove šanse za nova rešenja. Neke zemlje, koje su bile daleko od BiH na evropskom putu, ovih dana apliciraju na članstvo i vreme je da redefinišemo neke stavove", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija bila je nekorektna prema BiH, tražeći ispunjavanje "nekih nemogućih uslova u Mišljenju o 14 prioriteta".

"Danas sam Mišelu predložio, a misim da se i (bošnjački član Šefik) Džaferović slaže, da napravimo selekciju 14 prioriteta i da završimo pet, šest, koje već imamo dogovorene, kako bi znali da BiH može preferisati i dobiti kandidatski status", naveo je Dodik.

On je ocenio da bi to bila nova dinamika, koja bi govorila o "novim očekivanjima i novoj nadi za EU".

"Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba rešavati konsenzusom i modelirati neke stvari", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na sto i rešiti neke stvari jedinstveno, a, ako to ne može, treba tražiti druge modalitete.

Ponovio je da podržava produžetak mandata EUFOR-a u BiH, čak i sa većim brojem vojnika, ako je to potrebno.

Dodik je naveo da se oktobarski opšti izbori trebaju sprovesti, dodavši da Republika Srpska može da pozajmi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) 12,6 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,4 miliona evra), a da se taj novac vrati Republici Srpskoj kada bude obezbedjen na nivou BiH.

"Ako to nije prihvatljivo, neka to uradi Federacija BiH. Mi ćemo biti saglasni i da se na taj način reši. Neka CIK radi svoj posao i pripremi izbore za 2. oktobar, jer ja sam protiv odgadjanja izbora", naglasio srpski član Predsedništva BiH.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Dodik je kazao da mu je žao što se to dešava "jer su i Ukrajinci i Rusi naši prijatelji".

"Tužni smo što to gledamo i očekujemo da se taj rat što pre završi. Nama je problem uvodjenje sankcija i pridruživanje sankcijama. BiH treba ostati neutralna. Mislim da danas možemo reći da Mišel donosi nove perspektive i vrednosti BiH. Ja prihvatam i novi geostrateški koncept i pozdravljam ga", rekao je Dodik.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.