AAA

REGION | 06.07.2022 18:20 > 06.07 18:20

Albanski premijer Rama: EU umesto vizije vodi inercija događaja

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da to što BiH još nije dobila status kandidata za članstvo u EU pokazuje da "EU umesto vizije vodi inercija događaja".

Rama je u intervjuu za "Novi magazin" rekao da u potpunosti podržava odluku EU o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, i da ne razume zašto takva odluka nije doneta u slučaju BiH.

"Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata", naveo je Rama.

On je dodao da bi voleo da EU sledi viziju svojih osnivača ka "punoj implementaciji" evropskog projekta, koji uključuje i "punu integraciju Zapadnog Balkana".

Rama je ocenio da je najozbiljniji problem Srbije na duži period to što nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, i smatra da će ona radi svoje budućnosti morati da to uradi.

"U jednom trenutku Srbija će morati da prizna Kosovo i da se oslobodi tereta koji ne bi trebalo predugo da podriva svetlu budućnost vaše zemlje. Razumem poteškoće u rešavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvek nestalo", rekao je Rama.

On je ocenio da u dijalogu Beograda i Prištine na obe strane ima "mnogo nevoljnosti" i da je pomirenje nemoguće bez "bolnog i strpljivog procesa dijaloga".

Rama je ocenio da odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu "neće biti dobro", i dodao da to ne znači da Srbija podržava rusku agresiju, jer se "tri puta zaredom svrstala u red demokratskog sveta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.