AAA

REGION | 12.08.2022 19:25 > 12.08 19:25

Crnogorski premijer: Nemam ništa protiv da se revitalizuje prethodna većina


Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas u neformalnoj komunikaciji sa pobednicima parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, da nema ništa protiv da to bude nova parlamentarna većina posle 19. avgusta, kada na sednici Skupštine bude inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Abazović je za TV Nova M rekao da nije odgovarao na upit Demokratskog fronta (DF), posebno na to da li može da se revitalizuje prethodna većina, i dodao da što se njega tiče može, i da je spreman da vodi otvoreni dijalog sa svim političkim subjektima koji žele dobro Crnoj Gori.
"Smatram da to žele svi, izuzev par pojedinaca u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Socijaldemokratskoj partiji (SDP) koji ne žele dobro Crnoj Gori, već žele da guraju zemlju u destabilizaciju isključivo zbog svojih finansijskih bizbis interes",  rekao je Abazović.

Na pitanje da li vidi sebe kao premijera ako dodje do tog dogovora, Abazović je rekao da su funkcije prolazne, i da rekonstrukcija podrazumeva da neće morati da traže novi mandat za nekoga, dok bi nova Vlada značila traženje novog mandatara.

"Nisam siguran da bi trebalo praviti uslugu DPS-u i predsedniku DPS-a damo mogućnost da on bira kome će dati mandate", rekao je Abazovi navodeći i da nije siguran da će nakon 19. avgusta biti izglasano nepoverenje njegovoj Vladi.

Abazović je rekao da je DPS bio decidan da će poništiti Temeljni ugovor sa SPC ako pronadje većinu u parlamentu, ali da on nije siguran da postoji većina koja želi da generiše mržnju u odnosu na vernike SPC.

"Smatram jako važnim da se to pitanje zatvorilo bez posledica. Što god bude bio ishod 19. avgusta, nećemo odustati od krajnjeg cilja, a to je da se ova zemlja izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom i da ide ka Evropskoj uniji", rekao je Abazović.

Na pitanje hoće li podneti ostavku ukoliko ne bude izglasano nepoverenje Vladi, Abazović je rekao da će ponuditi rekonstrukciju Vlade, i da samim tim nekim pojedincima neće biti više mesto u Vladi, dok će se onima koji budu želeli da rade na novoj agendi, da pomognu borbu protiv kriminala, evropski put Crne Gore i ekonomski oporavak, otvorti nova perpsektiva.

Posle potpisivanje Temeljnog ugovora, DPS je pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja manjinskoj vladi koju podržavaju. Još uvek se ne zna da li imaju većinu u parlamentu i zavisi i od stava Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, čiji su čelnici nagovestili da će glasati za obaranje Vlade.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.