AAA

REGION | 05.12.2022 17:25 > 05.12 17:25

Rama: Samitom u Tirani EU pokazuje pojačan geostrateški interes na Zapadnom Balkanu


Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da samit Zapadni Balkan Evropska unija, zakazan za sutra u Tirani, demonstrira pojačan geostrateški interes EU u tom regionu tokom rata Rusije protiv Ukrajine, i ukazao da Unija naročito mora da radi "blisko sa Srbijom" koja se još nije pridružila sankcijama protiv Moskve, piše agencija Asošiejted pres.

"Trenutak je fantastičan", rekao je Rama u intervjuu za AP i da "niko nije mogao ovo ni da zamisli pre samo dve godine, a sada se dešava".
Rama će biti domaćin jednodnevnog samita čiji je cilj oživljavanje procesa širenja Unije na druge zemlje, a u fokusu sastanka su, navodi AP, "zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija".

Po rečima premijera Albanije koji je ranije kritikovao Uniju zbog usporavanja pristupnog procesa, rat u Ukrajini se pokazao kao "podsednik na ranjivost" zapadnobalkanskog regiona i podstakao je Uniju da tamošnje zemlje uvede "pod demokratsko okrilje Evrope".

Rama je takođe rekao da Unija naročito mora da radi "blisko sa Srbijom" koja se nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije.

"Zajednički glas Zapadnog Balkana... pomogao je da se veći broj evropskih lidera pogura" ka procesu učlanjivanja zemalja u Evropsku uniju, jer "vama je potreban Balkan, Zapadni Balkan, isto koliko je Zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija", rekao je Rama.

On je sutrašnji sastanak u Tirani nazvao "najvažnijim događajem u istoriji međunarodnih odnosa" Albanije, ukazavši da je ta bivša komunistička zemlja do 1990. godine bila "potpuno odsečena od sveta i od Evrope".

Kako je Rama ocenio, samit će doneti "mnogo Zapadnom Balkanu, našoj zemlji (Albaniji); doneće joj mnogo pozitivne energije, mnogo nade, mnogo novih puteva, novih staza koje će sebe definisati u narednim koracima", a odluku Unije da održi samit izvan svoje teritorije nazvao je "dobrim predskazanjem za budućnost".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.