AAA

REGION | 01.02.2023 14:35 > 01.02 14:38

Brnabić i Šmit ocenili kao neprihvatljivo objavljivanje note o boravku Danila Vučića u BiH

Premijerka Srbije Ana Brnabić i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit ocenili su danas tokom sastanka u Beogradu da je neprihvatljivo nedavno objavljivanje note Ambasade Srbije u BiH.

Sarajevski portal Istraga.ba ranije je objavio faksimil pisma ambasade Srbije u Sarajevu, upućenog Ministarstvu spoljnih poslova BiH, u kojem su najavili boravak Danila Vučića od 8. do 11. januara u Banjaluci i na Jahorini.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka je ocenila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti.
Ocenivši takodje ovakvu praksu kao neprihvatljivu, visoki predstavnik Šmit je istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o tome izvestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

U objavljenom pismu je Ministarstvo spoljnih poslova BiH obavešteno da će Vučićevog sina tokom boravka u BiH obezbedjivati pet naoružanih osoba.

Ambasada Srbije u BiH je u pismu zamolila nadležne organe BiH da omoguće nesmetan prolaz i ubrzanu pasošku i carinsku kontrolu na graničnim prelazima, kao i da preduzmu "sve mere bezbednosti za vreme boravka člana porodice predsednika Srbije na teritoriji BiH".

Vučićev sin je boravio u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, gde je prisustvovao svečanostima u sklopu obeležavanja Dana Republike Srpske.

Premijerka se Šmitu zahvalila na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i "iskazanom razumevanju".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.