AAA

REGION | 12.04.2016 11:00

Put Srbije prema EU ide preko Zagreba

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je hrvatska blokada otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU "nepotrebna reakcija" ali i dodao da će Beograd morati da prihvati činjenicu da put do EU ide preko Zagreba, kao što je i hrvatski put išao preko Ljubljane.

"Od Ive Sanadera nadalje smo ponavljali da nećemo raditi Srbiji ono što je Slovenija radila nama. Iskušenje je bilo veliko, a to je pre svega bilo skandalozno ponašanje vlasti u Srbiji prema Šešelju, tolerisanje Šešeljevog ponašanja s neopisivim uvredama Hrvatskoj, ali i jadno stanje hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Puhovski u razgovoru za Betu.
Puhovski je, medjutim, naglasio da je reakcija Hrvatske bila "nepotrebna" i da je bilo "razumnije" da njeni zahtevi budu deo sadržajnog dela pregovora, kad poglavlje 23 bude otvoreno.

"Hrvatska, medjutim, nikad nije bila toliko superiorna u odnosu na Srbiju, kao sada i to je bila previsoka lopta da neko ne bi skočio na nju", ocenio je politički analitičar iz Zagreba.

Upitan o navodnim pritiscima na Hrvatsku iz inostranstva, pre svega iz Austrije i Madjarske, da odustane od blokade otvaranja poglavlja 23, Puhovski je rekao da su to "igre na najnižem diplomatskom nivou", ali da će Hrvatska verovatno na kraju dopustiti otvaranje pregovaračkog poglavlja, pa će insistirati na sadržaju.

"Kao što je hrvatski put prema EU išao preko Ljubljane, put Srbije ide preko Zagreba i to će vlast u Srbiji morati da prihvati", zaključio je Puhovski.

Na pitanje o izjavama predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića u kojima su jasno osudili ustaški režim i HDH, Puhovski je rekao da su zvaničnici pod pritiscima iz inostranstva, pre svega medijskih, shvatili da moraju da promene retoriku, iako, po njegovom sudu, kasno.

"Slično smo već videli s (Franjom) Tudjmanom, a onda i s (Aleksandrom) Vučićem", naglasio je on.

Puhovski je ukazao da se jasna osuda ustaških zločina i NDH mogla čuti od svih, osim od lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka koji se i dalje "tvrdokorno drži fraze o osudi svih totalitarnih režima".

On je dodao da Karamarko pobedu nije ostvario na izborima, već posle izbora i da mu "preostaje da jaše na desničarskoj ideologiji".

Puhovski je odbacio tvrdnje pojedinih zvaničnika vlade desnog centra da "jasenovačke žrtve treba osloboditi politike" istakavši da je Jasenovac politička činjenica, jer je rezultat fašističke politike.

Na pitanje jača li desnica u Hrvatskoj, Puhovski je odgovorio da desničara nema više nego ranije, već da su sada glasniji, jer su, kako je rekao, njihove pristalice bliske vlasti ili su u samoj vlasti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.