AAA

REGION | 13.05.2015 20:40 > 14.05 09:51

Nije usvojena rezolucija o Sutorini

SARAJEVO, 13. maja 2015. (Beta) Predstavnički dom Parlamenta BiH danas nije prihvatio Predlog rezolucije o Sutorini.

Tim Predlogom je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Denis Bećirović tražio od Predstavničkog doma da oceni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdio Savet ministara BiH u novembru 2014. godine, prema kojem Sutorina treba da ostane u sastavu Crne Gore.
Od prisutnih zastupnika danas je njih 17 glasalo protiv Predloga rezolucije, sedam ih je bilo za, dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Neki poslanici tražili su da izjašnjavanje o Sutorini bude odgođeno dok se o tome ne izjasne strani nezavisni stručnjaci, dok opozicioni Savez za bolju budućnost (SBB) smatra da je Sutorina problematizovana kako bi vladajuće stranke SDA, SDS i DF, skrenuli pažnju proteklih meseci s istinskih problema kao što su kašnjenje u formiranju vlasti, te nedonošenje nijednog zakona u Federalnom parlamentu od juna prošle godine.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je novinarima pre rasprave da neće podržati Predlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač zastupnik Denis Bećirović.

"Kada je Sutorina u pitanju, istorijski razlozi su na strani BiH, ali pravni razlozi, na žalost nisu na strani BiH. Zbog toga danas neću podržati rezoluciju", kazao je Džaferović.

Ni Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma skupštine BiH ranije nije podržala Predlog rezolucije o Sutorini koju je u parlamentrnu proceduru uputio Bećirović.

Podsećamo, Denis Bećirović je pokrenuo krajem prošle godine Rezoluciju o vraćanju Sutorine Bosni i Hercegovini, tražeći od Parlamenta BiH da oceni štetnim i neprihvatljivim predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Sutorina je prostor od 83.700 kvadratnih metara, a obuhvata sedam naseljenih mesta Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševiće, Solila, Vrbanje i Sitnica gđe trenutno živi oko 1.600 građana.

Vlasti u Podgorici izrazile su "ozbiljnu" zabrinutost povodom rezolucije kojom se od parlamenta Bosne i Hercegovine traži da odbaci predlog ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom i otvara pitanje granice na primorskoj prevlaci Sutorina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.