AAA

REGION | 28.12.2016 16:35

Njegošev rodjendan neće biti državni praznik

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure predlog da dan rodjenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom.

Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmena Zakona o državnim praznicima kojima je predvidjeno da se 13. novembar, dan rodjenja Njegoša, proglasi državnim praznikom.
Njegoš je bio vladar Crne Gore sredinom 19. veka i književnik.

U predlogu za slavljenje Njegoševog rodjenja kao državnog praznika vlada je obrazložila da je Njegoš "reformatorskim i vizionarskim duhom uspeo da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg veka i uspostavi temelje moderne crnogorske države".

"Njegov književni opus je i nakon skoro dva veka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i medju evropskim i drugim narodima u svetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput retkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena", navodi se u obrazloženju povučenog zakona.

Protiv proglašenja dana njegovog rodjenja državnim praznikom od ranije je Bošnjačka stranka (BS), članica crnogorske vladajuće koalicije.

BS ocenjuje da su neke ideje njegovog dela "Gorski vijenac", u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile "idejni koncept i opravdanje izvodjačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. veku u Crnoj Gori i okruženju".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.