AAA

REGION | 12.01.2017 11:50

Ministarstvo odbrane BiH: Učešćem OS na proslavi Dana RS nije prekršen nijedan zakon

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je danas da unutar ministarstva i lanca komandovanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen nijedan zakonski ili podzakonski propis povodom učestvovanja OS Trećeg (Republika Srpska) puka, koji baštini tradiciju Vojske RS, na obeležavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci.

"Oružane snage BiH potvrdile i očuvale su se kao zajednička institucija suštinski usmerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Još je navedeno da je povodom učešća OS BiH u proslavi Dana RS juče održan sastanak ministarke odbrane Marine Pendeš, zamenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara ministarstva Muhameda Smajića, načelnika Zajedničkih snaga OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, te zamenik načelnika generala Mirka Tepšića i Senada Mašovića.

Oni su se usaglasili da na Ministarstvo odbrane i OS BiH ne smeju i ne mogu uticati dnevnopolitička zbivanja, kao i da predstavnici ministarstva i OS BiH ostaju predani ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred tom Institucijom u narednom periodu, u vezi sa održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i medjunarodnom planu.

Naglašena je i potreba da se analizira postojeća regulativa i da se izvrši procena svrsishodnosti i okvira koje ta regulative daje, kao i da se ona doradi kako bi se smanjile nedorečenosti u njenoj primeni pri provodjenju zadataka OS BiH.

"S obzirom na navedeno, menadžment Ministarstva odbrane BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsedništva BiH kako bi detaljnije definisali odredjene procedure i time izbegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći", navodi se u saopštenju.

Učešće Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana RS, 9. januara, dodatno je podiglo medjunacionalne tenzije u BiH, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH ocenio neustavnim 9. januar kao Dan RS.

Komandant NATO štaba u BiH Žizel Vilc ranije je upozorila da bi učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na bilo kojoj svečanosti 9. januara u Banjaluci bilo nezakonito.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.