AAA

REGION | 17.02.2017 16:00 > 17.02 16:07

Ministarstvo odbrane Hrvatske o pismu Stoltenbergu

Pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu upućeno je u kontekstu zajedničkog interesa dve države kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u hrvatskom Ministarstvu odbrane.

"U pismu je izražena podrška dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i uključivosti, ali isto tako je izražena zabrinutost poslednjim dogadjanjima koji mogu da utiču na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu", rekli su u službi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, u pismu je "iskazana snažna predanost i interes dve države članice Saveza da NATO zadrži pažnju na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta".
 
Pismo su zajednički potpisali i uputili ministarka odbrane Albanije Mimi Kodheli i ministar odbraneHrvatske Damir Krstičević.

Izvori u sedištu NATO potvrdili su ranije Beti da je Stoltenberg primio pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske koji traže preispitivanje operativnog plana misije Kfora na Kosovu i poručili da je NATO predan očuvanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, kao i da će Kfor to sprovoditi u skladu s mandatom UN.

Zvaničnici Atlantskog saveza rekli su Beti da se u pismu "osudjuje nacionalističku retoriku srpskih zvaničnika".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.