AAA

REGION | 01.04.2017 16:45

Vujanović: Članstvo u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocenio je danas da članstvo Crne Gore u NATO ne može uticati na odnose sa Srbijom.

"To je stvar naših spoljnih politika. Spoljne politike se moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države", kazao je Vujanović novinarima u Ulcinju posle svečane sednice povodom Dana opštine.

Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o članstvu sa NATO, dok Srbija ima neutralan stav u odnosu na Severnoatlanski savez.

Crnogorski predsednik je govorio i o demarkaciji granice sa Kosovom, odlaganju Prištine da u Skupštini potvrdi medjudržavni ugovor o razgraničenju.

"Imamo razumevanje i strpljenje za ono što će se na Kosovu odlučiti i smatramo da će se na Kosovu pažljivim odnosom, uz strpljenje koje Crna Gora ima, izvršiti ratifikacija. Očekujemo da je to interes gradjana Kosova, čiji vizni režim zavisi od toga i Crna Gora će sa pažnjom i punim strpljenjem čekati odluku parlamenta Kosova", rekao je Vujanović.

Dve države su avgusta 2015. godine potpisale sporazum o razgraničenju, verifikovala ga je Skupština Crne Gore, ali ne i Kosova, jer je protiv utvrdjenih granica deo kosovske opozicije.

Usvajanje sporazuma sa Crnom Gorom je uslov Kosovu za viznu liberalizaciju Kosova sa EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.