AAA

REGION | 13.04.2017 20:10 > 13.04 20:26

Cerar: Slovenija mora braniti granice Šengena

Premijer Slovenije Miro Cerar je danas saopštio da se mora spovoditi nova uredba EU o strožoj graničnoj kontroli i ponovio da se preduzimaju mere za smanjenje gužve na granicama Slovenije. "Uz sve mere koje preduzimamo da bi se ublažila kontrola i smanjili zastoji na granici, uredbu je potrebno poštovati i primenjivati. Ili će Slovenija braniti Šengensku granicu, ili nas više neće biti u Šengenu", kazao je Cerar.

Cerar je potvrdio da je i danas razgovarao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o rešavanju problema na zajedničkoj granici izazvanih uredbom EU, a rekao je da o tome razgovara i s Evropskom komisijom koja traži da se uredba poštuje.

"Bilo kakvo prebacivanje krivice na jednu ili drugu državu garantovano ne bi doprinelo produktivnom i delotvornom rešavanju teškoća na granici", saopštio je Cerar i poručio da "ako Hrvatska želi da promeni tu šengensku uredbu, onda bi trebalo da se obrati svim članicama EU", dok će Slovenija, "kao zaštitnica Šengenske granice, činiti sve da se uredba poštuje, naravno uz sve dopuštene mera ublažavanja granične kontrole".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.