AAA

REGION | 27.04.2017 20:10 > 28.04 00:41

Policija ispraznila zgradu Sobranja, Ivanov pozvao lidere stranaka na konsultacije (FOTO, VIDEO)


Policija je u četvrtak uveče ispraznila zgradu Sobranja Makedonije, ispred ulaza su rasporedjene policijske snage, a oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Prema navodima lokalnih medija, policija je prilikom izbacivanja demonstranata koristila "šok bombe".

Svetla u zgradi su pogašena, ispred svih ulaza su rasporedjeni pripadnici specijalnih snaga policije, a oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Iz zgrade parlamenta su prethodno evakuisani poslanici parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance.

U neredima koji su izbili prilikom upada demonstranata, učesnika protesta koje organizuje Gradjanska inicijativa "Za zajedničku Makeodoniju" povredjeni su predsednik SDSM i kandidat za premijera Zoran Zaev, lider  Alijanse za Albance Zijadin Sela, koji je prebačen u jednu privatnu kliniku, i nekoliko članova SDSM.

Mediji su objavili snimke Zaeva i jednog pripadnika rukovodstva njegovih socijaldemokrata Damjana Mančevskog okrvavljenih lica, kao i snimak na kojem demonstranti za kosu vuku poslanicu SDSM Radmilu Šekerinsku i guraju je na zemlju. Ona je kasnije izjavila da je dobro. 

U gradsku bolnicu u Skoplju primljeno je ukupno 45 osoba koje su povredjene u neredima u Sobranju Makedonije, medju kojima i trojica policajca iz obezbedjenja rekla je za državnu agenciju MIA direktorka te zdravstvene ustanove Jasminka Čabukovska.

Ona je objasnila da su četiri osobe zadržane na lečenju. Inače, pred zgradom Sobranja i dalje se nalazi manji broj gradjana koji kažu da će tu ostati koliko bude potrebno da bi odbranili Makedoniju, ali je situacija mirna.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov obratio se u četvrtak uveče naciji apelujući na smirivanje situacije i pozivajući  lidere svih političkih stranaka na konsultacije.


Ivanov je pozvao lidere stranaka da u petak počnu konsultacije i sagledaju sve opcije za izlazak iz nastale situacije.

On je pozvao gradjane da budu smireni i ne podležu provokacijama i dezinformacijama, a institucije da ponovo uspostave normalno stanje u zemlji.

Ivanov je rekao da situacija može da se prevazidje samo poštovanjem ustavnog poretka i da niko spolja ne može da reši probleme u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije. U obraćanju gradjanima on nije osudio upad u Sobranje.

Svi poslanici i Talat Džaferi koji je danas glasovima parlamentarne većine izabran za predsednika Sobranja odvedeni su na sigurno mesto, a lokacija zbog bezbednosti nije saopštena, javila je večeras televizija 24.

Demonstranti koji su bili okupljeni ispred Sobranja počeli su da se razilaze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije pozvalo je gradjane koji se nalaze ispred Sobranja u Skoplju da ne pružaju otpor policiji i da ne ometaju rad hitne pomoći.

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela povredjeni su tokom upada pristalica VMRO DPMNE u zgradu parlamenta. Neki od demonstranata bili su maskirani.

BREAKING: Barricades broken through journalists attacked by masked men! #Skopje #Macedonia #Coup pic.twitter.com/OEchBBcTlV


Sve je počelo tako što je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivnu sednicu, nakon čega je sednicu nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsednika parlamenta.

Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva i albanskih stranaka Dui, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: "Ovo je puč", "Sramota" i pevali makedonsku himnu.

Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi najstariji poslanik u Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku.
 
Zbog iznenadne političke krize reagovale su evropske diplomate, ali i lokalni zvaničnici.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han osudio je u četvrtak uveče nasilje i napad na poslanike parlmentarne većine u Sobranju Makedonije, a ambasador Švedske Mats Stafanson pozvao je u ime EU i SAD na smirivanje situacije.

"Najoštrije osudjujem napade na članove parlamenta. Nasilju nije mesto u Sobranju. Demokratija mora da ide svojim tokom", napisao je Han na svom tviter nalogu.

Ambasadori zemalja EU i SAD poručili su da je vreme za dijalog, a ne na nasilje, ističući da je odgovornost na policiji da održi red. 

Na smirivanje situacije nakon incidenata u Sobranju u kojima su povredjeni lideri SDSM Zoran Zaev i poslanici Damjan Mančevski i Maksim Dimitrievski, pozvao je i predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je nakon incidenta u Sobranju na  svom Fejsbuk profilu napisao da nasilje nije rešenje i pozvao na prisebnost i smirivanje strasti.

"Potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod ne treba da podlegne provokacijama SDSM i onih koji žele da gurnu državu u još dublju krizu i da ispune svoj scenario”, napisao je bivši premijer, na čiju su inicijativu početkom marta i započeli protesti "Za zajedničku Makedoniju".

Kako je istakao Gruevski, VMRO DOMNE će se suprotstaviti "tim antidržavnim postupcima SDSM pravnim i političkim demoktatskim sredstvima".

Nakon izbora Džaferija za predsednika Sobranja Makedonije, SDSM je saopštio da je parlament odblokiran nakon višednevne blokade i pozvao gradjane da ostanu mirni i ne podležu provokacijama.

"Realizovana je većinska volja gradjana. Demokratski formirana većina u parlamentu je izabrala novog predsednika Sobranja. Demokratski procesi se nastavljaju i iza njih stoji najmanje 700.000 gradjana koji su glasali za promene na decembarskim izborima", naveo je SDSM.

Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsednik države Djordje Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, sprečavali od početka marta da formira vladu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.