AAA

REGION | 18.05.2017 15:05 > 18.05 15:26

Brnabić u Tirani na sastanku ministara uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas u Tirani na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana – "Inicijative i inovacije na putu ka EU", saopštilo je njeno ministarstvo.

Na konferenciji koju je organizovala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), učestvovale su i ministarka inovacija i javne uprave Albanije, Milena Harito, ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović i ministarka za informatičko društvo i javnu upravu Makedonije, Marta Arsovska Tomovska.

Ministri državne uprave zemalja Zapadnog Balkana predstavili su status reforme javne uprave u njihovim državama. Cilj održane konferencije bio je da se istaknu svi neophodni preduslovi za poboljšanje kvaliteta usluga za gradjane i privredu, što vodi ka racionalnim, transparentnim i odgovornim sistemima državne uprave, navodi se u saopštenju.

Za zemlje Zapadnog Balkana, sprovodjenje reformi javne uprave ostaje ključni prioritet u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom. Na konferenciji je učestvovalo više od 40 govornika koji su predstavljali Zapadni Balkan, devet zemalja članica EU i regionalne i evropske organizacije i institucije.

Brnabić je rekla u govoru da je "Srbija na čvrstom reformskom putu. Reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Ministarstvo koje vodim glavni je koordinator tog procesa i ja i moj tim smo potpuno posvećeni postizanju održivih rezultata u reformi javnog sektora u Srbiji, što je veoma kompleksan proces".

Dodala je da reforma javne administracije podrazumeva sinergiju izmedju državnih institucija i sintezu javnih politika, koje zajedno treba da rezultiraju modernom upravom koja će biti servis gradjana.

Brnabić je rekla da je prva faza smanjenja broja zaposlenih u upravi završena i da je sada fokus da "sa manje postignemo više", odnosno da se stvori održivi sistem javne uprave koji će omogućiti bolje usluge za gradjane i privredu sa resursima koji su nam na raspolaganju.

On je rekla da je medju prioritetima Vlade i Ministarstva donošenje Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje državnih službenika, i naglasila sprovodjenje plana za jačanje IT sektora, koji, po njenim rečima može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije.

Ove godine će na 15 tehničkih fakulteta u Srbiji biti upisano 700 studenata više na IT smerovima u odnosu na prethodne godine, a Informatika postaje obavezan predmet u višim razredima osnovnih škola već ove jeseni, rekla je Brnabić.

Takodje je rekla da će se raditi i na završetku izgradnje naučno-tehnološkog parka Novom Sadu i otvaranju studentskog kreativnog centra u Nišu, koji će imati i prostor namenjen "start ap" kompanijama kako bi se dodatno podstaklo preduzetništvo.

Brnabić je istakla da je od velike važnosti sprovodjenje akcionog plana "Stop birokratiji" za smanjivanje administrativnih i birokratskih barijera u komunikaciji javne uprave s gradjanima i privredom, i u medjusobnoj komunikaciji državnih institucija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.