AAA

REGION | 19.05.2017 11:50 > 19.05 12:33

Zaev počinje pregovore o formiranju vlade Makedonije

Mandatar za sastav nove makedonske vlade, lider Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev danas počinje formalne pregovore sa albanskim strankama članicama parlamentarne većine.

Prema najavama, Zaev će se prvo sastati sa predsednikom najveće abanske stranke, DUI Alijem Ahmetijem, a očekuje se da se razgovori sa partnerskim strankama produže i za vikend.

Posle DUI slede pregovori sa predstavnicima dve manje albanske partije parlamentarne većine, Besa Biljala Kasamija i Alijanse za Albance Zijadina Sele.

Nakon što je u sredu dobio mandat za formiranje nove vlade Makedonije Zoran Zaev je izrazio očekivanje da će sve tri albanske partije biti deo nove reformske vlade koju će da formira.

Zaev je rekao da želi da što pre formira vladu. On je rekao da mu neće biti potrebno zakonom predvidjenih 20 dana već da namerava da to završi za desetak, možda i manje dana.

U DUI ne otkrivaju ko će biti njihovi kadrovi u novoj vladi, ali ističu da će ponuditi iskusne i kompetentne kadrove.

Prema portalu Nova TV, Alijansa za Albance će najverovatnije dobiti jedno ministarsko mesto, a na kraju razgovora će se znati da li će i sa koliko mesta učestvovat Besa.

Pokret Besa je izrazio želju da bude deo nove vlade, uz uslov da u toj vladi ne budu ljudi koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, misleći na neke funkcionere iz DUI.

Alijansa za Albance je saopštila da će fokus pregovora sa Zaevom biti zahtevi albanskih glasača.

Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. juni.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.