AAA

REGION | 26.05.2017 11:40 > 26.05 18:52

MSP Makedonije ambasadorki Srbije prenelo zabrinutost zbog slučaja Živaljević (VIDEO)


Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije prenelo je danas ambasadorki Srbije u Skoplju Dušanki Divjak-Tomić "nezadovoljstvo i zabrinutost zbog neovlašćenog prisustva srpskog diplomate u Makedoniji u Sobranju tokom nasilnih dogadjaja 27. aprila i zatražilo detaljno objašnjenje razloga i okolnosti", saopšteno je u Skoplju.
Ambasadorka Srbije bila je danas na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije gde je pozvana da objasni prisustvo savetnika u ambasadi Srbije i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju tokom upada demonstranata.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je "u razgovoru istaknuto da takve aktivnosti diplomate ne doprinose jačanju medjusobnog poverenja i unapredjenja dobrosusedskih odnosa i saradnje za koje se obe zemlje zalažu".

Takodje je, dodaje se, izraženo očekivanje da će u medjusobnoj komunikaciji nadležni organi dve države razjasniti i utvrditi sve okolnosti ovog slučaja i da će u skladu s tim biti prediuzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom i medjunarodnim pravom.

U saopštenju se navodi i da je ambasadorka Srbije u razgovoru potvrdila zalaganje za dalji razvoj i unapredjenje saradnje i doborosusedstva Srbije i Makedonje kao dve susedne zemlje i prenela i pojasnila nedavno izrečene stavove premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića.

Ambasadorka Srbije Dušanka Divjak-Tomić posle razgovora koji je trajao nešto duže od jednog sata nije davala izjave.

Nju je u Ministarstvu, prema izveštaju televizije Telma, primio direktor Direktorata za bilateralne odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Goran Tefčevski.

Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju kada su u zgradu upale pristalice VMRO DPMNE nezadovoljne time što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića je sinoć rekao da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

"Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima,  Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole i njegov je posao da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i gradjani Srbije.

Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je juče da s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prethodne večeri u Briselu nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju i da veruje da će službe Makedonije i Srbije "zajednički rešiti to pitanje".

Vučić je posle tog sastanka na pitanje o prisustvu srpskog diplomate i obaveštajca u Sobranju tokom izbijanja nereda rekao da je "njegov (Živaljevićev) posao da izveštava iz te zemlje (Makedonije) " i da nije počinio nikakvo krivično delo.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović danas je rekao da ne očekuje probleme zbog prisustva srpskog diplomate i obaveštajca tokom nereda u Sobranju, već da očekuje da odnosi Srbije i Makedonije budu "na uzlaznoj putanji".


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.