AAA

REGION | 30.05.2017 13:45 > 30.05 14:42

Zaev: Naš cilj su EU i NATO u najkraćem roku (VIDEO)

Mandatar za premijera Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će njegova vlada biti posvećena razvoju ekonomije, jačanju institucija i evroatlantskim integracijama.

"Naš cilj je početak pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku, kao i članstvo u NATO", rekao je Zaev obrazlažući program vlade pred poslanicima u Sobranju od kojih je zatražio podršku.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koalicionu vladu je formirao s dve albanske partije, Demokratskom unijom za integraciju (DUI) i Alijansom za Albance, s kojima ima 62 od 120 poslanika.

Zaev je rekao da će nova vlada raditi na jačanju jedinstva Makedonije, koja će, kako je naveo, biti država svih gradjana, bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju.

"Ja ću ujedinjavati, neću da delim. Sastavljaću, neću da lomim", rekao je Zaev, navodeći da je Makedoniji potrebna saradnja svih na stvarima koje su važne za gradjane i državu.

Mandatar je najavio oštru borbu protiv korupcije i kriminala, dodajući da više neće biti mesta za veze i protekcije. Najavio je da će biti sprovedena reforma pravosudnog sistema u skladu s evropskim normama i praksom.

"Došlo je vreme za institucije gradjana. Bićemo još kritičniji prema sebi. Makedonija je zrela za vodjenje nove politike. Političari treba da slušaju gradjane", rekao je Zaev.

On je najavio novi odnos vlade prema privredi i radnicima, kao i povećanje životnog standarda. Najavio je i povećanje minimalne zarade.

"Minimalnu platu ćemo da povećamo na 12.000 denara (oko 24.000 dinara). Naš cilj je da prosečna neto plata bude 30.000 denara", rekao je Zaev.

Mandatar je rekao da će kao premijer Makedonije raditi na jačanju dobrosusedskih odnosa u interesu gradjana. "Gradjanima Makedonije je dosta zidova i izolacije", rekao je on.

Posle ekspozea mandatara, predsednik Sobranja Talat Džaferi je dao jednočasovnu pauzu. Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i predlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu je u sredu u ponoć.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.