AAA

REGION | 11.07.2017 12:35 > 11.07 12:42

Izetbegović pozvao srpski narod da ne negira genocid u Srebrenici


Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas u Potočarima srpski narod, njegove lidere i intelektualnu elitu da prihvate istinu i prestanu da negiraju genocid u Srebrenici.

"To je korak koji će učiniti i doprineti pomirenju svih nas. Nikada nećemo dozvoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko i Zvornik budu išta drugo nego BiH. Od medjunarodne zajednice istina zahteva lekcije kako bi se sprečile buduće Srebrenice", rekao je Izetbegović u govoru na komemorativnom skupu u Potočarima i naglasio da su pravda i pomirenje jedini put prema zajedničkoj budućnosti.

On je istakao da je Srebrenica Bošnjacima "najdublja rana" koju nikada neće zaboraviti, dodavši da nasilje kojem su bili izloženi, zahteva od Bošnjaka da "preziru nasilnike".

"Dobro je da je to tako, jer osveta bi nas vodila u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati", istakao je.

Izetbegović je istakao da su u Potočarima primereni samo tišina i molitva, ali da sadašnje vreme zahteva i da se govori onima koji "još nisu razumeli zastrašujuću poruku genocida koji je počinjen".

"Šta se ovde desilo 1995. godine, dobro je poznato. Odredi smrti (Ratka) Mladića i (Radovana) Karadžića slomili su otpor hiljada branilaca, želeći da na ovom prostoru zatru postojanje jednog naroda. Šta su skrivili mučki pobijeni muškarci, starci, ljudi koji su dali svoje živote, ostaće tajna zauvek skrivena u dušama počinilaca", naveo je on.

Izetbegović je rekao da su Ujedinjene nacije ostale neme i pasivne, "kukavički prepuštajući zaštićenu zonu UN-a" u kojoj se desio "jedan od najtamnijih zločina današnje civilizacije".

Potom, nastavio je on, savest je proradila i medjunarodni sudovi su presudama zločin u Srebrenici nazvali genocidom, naglašavajući da pomirenja ne može biti bez pravde i istine.

"Temelji pomirenja se moraju graditi na pravdi i istini, a toga neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija i ideja koja je doprinela genocidu", ocenio je Izetbegović.

Posle govora zvaničnika, u kompleksu Memorijalnog centra Potočari biće sahranjena još 71 srebrenička žrtva, od kojih je najmladja u vreme ubistva imala 15 godina.

Policijska uprave Zvornika je potvrdila da komemorativni skup protiče mirno, bez incidenata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.