AAA

REGION | 31.07.2017 13:20

Komersant: Poseta Pensa Podgorici znak povratka SAD na Balkan

Poseta potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori označava povratak SAD na Balkan, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da od trenutka uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje 1905. godine, nije bilo posete Crnoj Gori na tako visokom nivou iz Vašingtona.

Komersant piše da je Pens jedna od ključnih figura u administraciji predsednika Donalda Trampa, te da zapadni diplomatski izvori u Podgorici tvrde da posetom Pensa SAD demonstriraju povratak na Balkan, odakle su poslednjih godina "faktički same otišle".

Dnevnik navodi i da je označen i pravac povratka SAD na Balkan kroz širenje Alijanse.

Komersant najavljuje da će Pens učestvovati na američko-jadranskom samitu u Podgorici 2. avgusta, čiji je organizator pored Podgorice i Makedonija, koja namerava da udje u Alijansu.

Kao posmatrač na samitu će učestvovati i Srbija.

Srbija zvanično nije sebi postavila za cilj ulazak u NATO i deklariše svoju vojnu neutralnost. Nivo saradnje Beograda i NATO, medjutim, mnogostruko je veći nego saradnja Beograda i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koju predvodi Rusija, piše list.

Komersant piše da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom nedavne posete SAD postavljeno pitanje na čijoj je strani Beograd u svetlu sukoba Zapada i Rusije.

"Pens će verovatno hteti da čuje od srpskog predsednika nova objašnjenja i na samitu u Podgorici", zaključuje list.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.