AAA

REGION | 02.09.2017 14:45 > 02.09 15:41

Na protestu ispred SNV-a u Zagrebu zapaljen nedeljnik srpske nacionalne manjine

Članovi Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) protestovali su danas ispred sedišta Srpskog narodnog veća (SNV) u centru Zagreba, a na protestu je zapaljen primerak nedeljnog lista srpske nacionalne manjine.

Na protestu je učestvovalo oko 20 pripadnika AHSP-a, a isticani su slogani "Za dom spremni" i "Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet", prenosi Hina.

Predsednik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec je na protestu zapalio primerak nedeljnika "Novosti", koji izdaje SNV, rekavši da je SNV pozivao na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

"Došli smo ispred sedišta SNV-a Milorada Pupovca da bi se suprotstavili njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj, zaustavili smo ih 1991. zaustavićemo ih i sada", izjavio je Keleminec na protestu.

Keleminec je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav "Za dom spremni", istakavši da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Hrvatsku.

"Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i Domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sistem i učinio od Hrvatske totalitarnu državu", kazao je Keleminec.

Poručio je Plenkoviću da je to "opasno" i za njega i njegovu stranku i za one koje podržavaju.

Takodje je kazao da se iz hrvatskog budžeta izdvaja novac za podizanje "četničkih spomenika".

"Ako vi skinete ploču HOS-a (Hrvatskih odbrambenih snaga u Jasenovcu s ustaškim natpisom 'Za dom spremni'), mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu" (u spomen na antinacistički ustanak 1941), rekao je Keleminec.

Lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca optužio je da dobija milione kuna iz hrvatskog budžeta, a onda ide u svet i tvrdi da je Hrvatska "genocidna, fašistička i ustaška država".

Protest je pratilo oko 20 novinara, a obezbedjivalo oko dva puta više pripadnika internventne policije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.