AAA

REGION | 02.10.2017 16:45 > 02.10 16:55

Protest Hrvatske Srbiji zbog spomenika majoru JNA u Beogradu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uložilo je danas oštar protest ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

"Otkrivanje spomenika 'narodnom heroju oslobodilačkog rata' majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ", ocenjuje hrvatsko Ministarstvo.

U saopštenju je upozoreno na "neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, gradi dobrosusedske odnose".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske podseća da je major JNA Milan Tepić, 29. septembra 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru.

"Njegova namera je bila izazivanje eksplozije celog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu sprečili herojski hrvatski branitelji, celi grad Bjelovar sravnila sa zemljom. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja", piše u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je podsetilo da je još u martu ove godine izrazilo svoj oštar protest povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i finansiranju spomenika majoru Tepiću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.