AAA

REGION | 16.10.2017 13:40

Počelo ponovljeno sudjenje Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku


Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas je počelo ponovljeno sudjenje Branimiru Glavašu i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao "Selotejp" i "Garaža".

Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osudjen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo sudjenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Glavaš i suoptuženi u tom slučaju Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, izjasnili su se da nisu krivi za zločine.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osudjen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo sudjenje.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osudjen zbog ratnih zločina u slučajevima "Garaža" i "Selotejp". I svi drugi optuženi bili su osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo sudjenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj, i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, izmedju ostalog, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle medjunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

Glavaš od početka tvrdi da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.