AAA

REGION | 29.11.2017 17:50

Plenković: Samoubistvo Praljka odraz nepravde Haga prema Hrvatima


Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas da samoubistvo Slobodana Praljka govori o "dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu".

Plenković je izrazio nezadovoljstvo zbog potvrdjivanja prvostepe presude ratnim vodjama bosanskih Hrvata, uz ocenu da njen sadržaj koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, ne odgovara istorijskim činjenicama.
Plenković je na konferenciji za novinare najavio da će Vlada razmotriti pravne mehanizme da bi osporila navode iz presude.

Premijer je na početku konferencije za novinare izrazio saučešće porodici jednog od osudjenih, Slobodana Praljka, koji je posle izricanja konačne haške presude od 20 godina, u sudnici popio otrov, a nešto kasnije je umro.

"Njegov čin kojem smo svi svedočili, najviše govori o nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu", rekao je Plenković.

On je u ime Vlade Hrvatske izrazio saučešće i žrtvama svih zločina u ratu u BiH.

Premijer je izrazio nezadovljstvo zbog današnje presude kojom su potvrdjene osudjujuće kazne za šestoricu bivših zvaničnika bosanskih Hrvata.

"Presudom se na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u ratu u BiH 90-tih godina", dodao je hrvatski premijer.

On je rekao da hrvatski državni vrh "nije ni na koji način mogao da bude povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti interpretirane u presudi".

"Apsurdno je da ni u jednoj pravosnažnoj presudi za bivšu Jugoslaviju, za BiH nije utvrdjena odgovornost tadašnjeg vodstva Srbije za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u stvaranju Velike Srbije i niza počinjenih najtežih zločina, o čemu smo svedočili posle izricanja presude Ratku Mladiću", rekao je Plenković.

On je nekoliko puta istakao pomoć koju je Hrvatska u vreme rata pružala BiH koja je bila "suočena s velikosrpskom agresijom", uključujući i vojnu pomoć na osnovu sporazuma Tudjman-Izetbegović i primanje izbeglica iz te zemlje.

Upitan o pojedinim ocenama da današnja presuda predstavlja osudu Tudjmanove politike prema BiH, Plenković je odgovorio da je Tudjmanova politika prema BiH bila "usmerena na to da se održi njena teritorijalna celovitost" i dodao da je "državničkom politikom Tudjmana omogućen je preokret snaga i kraj rata u BiH".

"Odbacujem i ne prihvatam takve ocene, a istorijska istina pokazaće da je Hrvatska uvek bila ona koja je stajala uz BiH i podržavala je, kao što to radi i danas", rekao je Plenković koji je na konferenciju došao u pratnji nekoliko ministara.

On je podsetio da je Hrvatska tri puta od početka sudjenja šestorici vodja bosanskih Hrvata nastojala da se uključi u predmet kao prijatelj suda, ali da je sud to odbio.

Na pitanje da li će presuda uticati na odnose Hrvatske i BiH, Plenković je odgovorio da ne veruje i ponovio da BiH, medju evropskim državama, nema većeg zagovornika od Hrvatske za njen dalji evropski put, i da će se to nastaviti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.