AAA

REGION | 09.01.2018 15:50 > 09.01 18:50

Ambasada SAD: Obeležavanje 9. januara kao Dana RS je nepoštovanje vladavine prava

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH ocenila je danas da je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno i da nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava.

"Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati", saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu za regionalnu N1 televiziju.

Iz ambasade SAD su naveli da nemaju ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali da te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese.

"Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polariziraju politički dijalog u BiH, umesto da se bave problemima sa kojima se gradjani ove zemlje trenutno suočavaju", istakli su iz američke ambasade u BiH.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine doneo odluku prema kojem je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminišuće po gradjane ovog entiteta, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

Vlasti RS su u septembru 2016. godine održale referendum na kojem su gradjani glasali da 9. januar i dalje bude Dan RS, mada je Ustavni sud BiH zabranio održavanje tog referenduma.

U novembru 2016. godine Narodna skupština RS usvojila je izmene Zakona o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već praznik neobavezujućeg i sekularnog karaktera.

Ruski ambasador u BiH: Ne treba negirati da je 9. januara 1992. godine osnovana RS

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas u Banjaluci da ne treba negirati da je 9. januara 1992. godine osnovana Republika Srpska.

"Danas je dan kada je stvorena RS, koja je deo BiH, i kojoj je dodeljena posebna punomoć. Ta punomoć jeste sastavni deo saglasnosti dostignutih tokom potpisivanja Dejtonskog sporazuma i te su punomoći jedan od glavnih principa tog sporazuma", rekao je Ivancov novinarima posle prijema koji je povodom Dana RS upriličio predsednik tog entiteta Milorad Dodik.

Nakon što je Ustavni sud BiH krajem 2015. godine proglasio 9. januar neustavnim Danom RS, jer je diskriminatorski za gradjane koji nisu Srbi, pošto se obeležavala i krsna slava tog entiteta Sveti arhidjakon Stefan, u Narodnoj skupštini RS promenjen je Zakon o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već je neobavezujući i sekularnog karaktera.

Ruski ambasador čestitao je svim gradjanima RS Dan republike, kao i božićne i novogodišnje praznike.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Gille09/01/2018 18:59

Smejala se serpa loncu da ima velika usta.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.