AAA

REGION | 24.01.2018 19:55

Zaev: Makedonija će promeniti nazive autoputa i aerodroma


Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je večeras da će Makedonija promeniti nazive aerodroma i autoputa koji nose ime Aleksandra Makedonskog, da bi pokazala da je u potpunosi posvećena rešavanju spora s Grčkom oko svog naziva.

"Autoput će se zvati 'Prijateljstvo'. Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo niakve teritorijane aspiracije prema našem susedu", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle njihovog prvog sastanka do sada koj je trajao skoro tri sata.
Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim medjunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će "podići nivo pregovaračkog procesa" za rešavanje spora oko naiva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dve susedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obe strane. "Moramo da vodimo brigu i o svonjim interesima i o njihovim interesima. Rešenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda", rekao je Zaev.

Cipras je rekao da postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti.

"Moramo da nadjemo obostrano prihvatljivo rešenje za 'erga omnes' (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažm da se pregovrački proces približava kraju", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.