AAA

REGION | 01.02.2018 11:30 > 01.02 16:29

Brnabić i Cerar: Srbija i Slovenija imaju odlične političke i ekonomske odnose


Premijeri Srbije i Slovenije, Ana Brnabić i Miro Cerar saglasili su se danas da Srbija i Slovenija imaju odlične političke, ekonomske i kulturne odnose, ali i da ima još mogućnosti za saradnju.

Nakon četvrte zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije koja je održana u Brdu kod Kranja, Ana Brnabić je kazala da "postoji jako puno pitanja na kojima zajednički rade" i dodala da je potrebno unaprediti saradnju kada je u putanju zajedničko učešće na stranim tržištima.

"Politički i ekonomski odnosi odlični i mi se nadamo da će ti odnosi postati sve bolji u budućnosti. Naše prijateljstvo sa Slovenijom nam je važno. Naši trgovinski odnosi beleže kontinuirani rast. Godine 2017. medjusobna razmena bila je više od 1,5 milijardi evra, izvoz iz Srbije u Sloveniju porastao je oko 16 odsto, a rast iz Slovenije u Srbiju oko 2,5 odsto, doki je razena u 2016. bila oko 915 miliona evra", rekla je Ana Brnabić.

Istakla je da su slovenački invesitori važna karika u ekonomskom razvoju Srbije, a da Slovenija zauzima osmo mesto medju zemljama koje investiraju u Srbiji.

Podsetila je da su Slovenija i Srbija u aprilu 2017. pokrenule zajedničku turističku promociju na tržištu Irana pod nazivom "Enjoy Serbia, feel Slovenia" i dodala da je potrebno dalje raditi na zajedničkom prezentovanju na stranim tržištima, i da je u tom smislu "velika šansa Kina".

Brnabić je zahvalila Vladi Slovenije i gradjanima te zemlje na podršci evrointegracijama Srbije, i ponovila da je Srbija strateški opredeljena za EU.

"Nadamo se da ćemo u junu imati spremnih pet poglavlja", kazala je ona, izrazivši očekivanje da će Slovenije podržati otvaranje novih poglavlja Srbije u pregovorima sa EU.

Brnabić je rekla i da je regionalna saradnja jako važna i da je na visokom mestu na listi prioriteta Srbije, i najavila da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za nedelju dana posetiti Madjarsku, a uskoro i Crnu Goru.

"Ja lično imam fantastičnu komunikaciju sa (slovenačkim premijerom Mirom) Cerarom i mislim da je najteži test bilo finale košarke u Istanbulu", kazala je Ana Brnabić i ponovo čestitala na pobedi Slovenije.

Predsednik Vlade Slovenije izjavio je da su Slovenija i Srbija dve prijateljske zemlje koje imaju odlične političke, ekonomske i kulturne odnose, ali i dodao da ima još mogućnosti za saradnju.

"Robna razmena je 2017. bila najviša u poslednjih 10 godina. Srbija je medju najvažnijim inostranim trgovačkim partnerima Slovenije. U Srbiji je 1.500 preduzeća u potpunom ili delimičnom vlasništvu Slovenaca koja zapošljavaju 25.000 radnika", rekao je.

Cerar je rekao da Slovenija podržava Srbiju na putu ka EU, kao i dijalog Beograda i Prištine.

"Mi to već radimo na dva načina u okviru podrške u institucijama EU i bilateralne tehničke pomoći u oblastima pregovaranja sa EU", rekao je Cerar.

Cerar je rekao da je bilo reči i o podeli nasledstva SFRJ i u tom kontekstu o slovenačkoj kulturnoj baštini.

On je kazao da je dogovoreno da se intenzivira rad Mešovitog komiteta za sukcesiju kao i da se formiraju dve nove radne podgrupe koje će se baviti kulturnim nasledjem i arhivima. Dodao je da Slovenija želi da dobije originale 18 slovenačkih filmova koji su u Beogradu, kao i kopije nekih drugih, ali i neke umetnine.

Posle sednice vlada Slovenije i Srbije slovenačka ministarka za rad Ana Kopač Mrak i njen srpski kolega Zoran Djordjević potpisali su sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović potpisali su plan radnih konsultacija ministarstava spoljnih poslova za 2018, a ministri kulture dve zemlje Vlada Vukosavljević i Anton Peršak Pismo o namerama dva ministarstva.

Premijerka Brnabić sa Cerarom danas popodne učestvuje i na Poslovnom forumu Slovenija Srbija, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, a posetu Sloveniji završava sastankom sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.