AAA

REGION | 16.02.2018 15:15

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula

Evropska unija je "sasvim sigurna" da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena rešiti pre jula, izjavio je danas u Sofiji komesar EU za proširenje Johanes Han.Kako prenose makedonski mediji, Han je na pitanje da li će spor oko imena biti rešen do kraja bugarskog prededavanja Unijom, rekao da je "sasvim siguran u to".

Han je Sofiji učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslva EU i država kadidata za članstvo.
Očekivanje da će spor oko imena biti rešen za vreme bugarskog predsedavnjaja izrazila je i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se nada da će na sastanku Evropskog saveta u junu biti doneta odluka za otvaranje pregovora sa Makedonijom.

"Imajući u vidu razvoj dogadjaja i razgovore koji su u toku, mislim da postoji velika šansa da se to dogodi", rekla je Zaharijeva, dodajući da se kod vlada u Skoplju i Atini vidi volja za pronalaženje trajnog rešenja.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, prema informacijama iz  dve vlade, suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje dvoipodecenijskog spora oko imena.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.