AAA

REGION | 17.04.2018 17:35

Han i Mogerini: Zemlje Zapadnog Balkana moguće članice budućeg drugog kruga EU

Zemlje Zapadnog Balkana bi mogle ući u Evropsku uniju kao deo "drugog kruga" članstva jer se EU mora iznutra preustrojiti i ojačati da bi delotvorno funkcionisala sa preko trideset članica, stavili su danas do znanja čelnici Evropske komisije Johanes Han i Federika Mogerini.

Federika Mogerini je podvukla da "ne bila iznenadjena ako bismo došli do 'Evrope u dve brzine' s jednim krugom jezgra članica Unije i drugim krugom budućih članica" dodajući da "možda neke udju i u prvi krug".
Mogreni i Han su predstavljajući izveštaj Evropske komisije o napretku evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, u Strazburu, dodali da je to "uporedan proces" -  s jedne strane reforme i temeljite političke, demokratske i ekonomske promene u zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno unutrašnje preuredjenje Unije.

Time su odgovorili na pitanje agencije Beta da li to znači da će kandidati sa Zapadnog Balkana ući u buduću "Evropu u dve brzine",  kako je danas u Evropskom parlamentu nagovestio  francuski predsednik Emanuel Makron, naglasivši da Unija ne može s ovakvim ustrojstvom i sistemom odlučivanja delovati sa 32 člana.

"Mi moramo videti kako možemo pospešiti našu efikasnost funkcionisanja, što je u našem interesu, kad u članstvu bude preko 30 zemalja", rekao je Han.

On je rekao da je EK upravo zato i članicama EU predložila područja i politike gde se odluke mogu donositi "kvalifikovanom većinom", a ne samo jednoglasnim odlučivanjem, tako da se "delotvorno može brže ići napred".

Visoka predstavnica Mogerini je dodala da je francuski predsednik Makron upravo pokrenuo raspravu o budućnosti EU i da "nove članice žele da udju, a to je uvek dug proces".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.