AAA

REGION | 20.04.2018 14:20

Hrvatska ministarka: Ima naznaka da Vulin dolazi u Jasenovac, Srbija da bude odgovorna

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da "postoje naznake" da će ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u nedelju, kada se održava državna komemoracija za žrtve jasenovačkog logora, doći u Hrvatsku na molitveni skup nedaleko od Jasenovca i dodala da očekuje od srpske vlade da bude odgovorna.

"Postoje naznake da će ministar Vulin doći u Hrvatsku, ja zaista ne znam ima li on nameru ili ne u kontekstu sad ovog teškog incidenta koji se dogodio. Ministar Vulin je poznat po nekad neodmerenoj i zapaljivoj retorici. Mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovnih nekih izjava u Hrvatskoj, sigurno ne bi doprinela  našim odnosima tako da očekujemo od srpske vlade da bude odgovorna u ovom trenutku", izjavila je Pejčinović Burić za N1 televiziju.
Ona je tako odgovorila na pitanje ima li informaciju da će ove nedelje, za kada je zakazana državna komemoracija u Jasenovcu, na molitveni skup nedaleko od Jasenovca, doći i Vulin.

"Mi sigurno želimo graditi bolje odnose s Republikom Srbijom, verujemo da bi to trebalo da bude i želja druge strane, ona je deklarativno takva, i u tom smislu mislim da bilo kakva poseta, bilo kojeg funkcionera sa strane Srbije treba biti, dakle odluka o tome hoće li Vulin doći u Hrvatsku ili ne, treba biti merena na takav način", rekla je hrvatska ministarka.

Državna komemoracija na kojoj će biti i premijer Andrej Plenković, najavljena je za nedelju u Jasenovcu, a dan ranije, u subotu, svoju komemoraciju će održati predstavnici srpskih i antifašističkih organizacija.

Prošlog vikenda komemoraciju za jasenovačke žrtve održali su predstavnici jevrejske zajednice u Hrvatskoj.

Već treću godinu zaredom, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Predsednica Hrvatske jutros je posetila Spomen-područje Jasenovac, a mediji su o tome obavešteni naknadno, saopštenjem iz njene pres službe.

"Poseta Spomen-području logora Jasenovac uvek priziva osećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovde dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime", upisala je predsednica u knjigu utisaka u Jasenovcu, a prenela je njena pres služba.

Ona je naglasila da Republika Hrvatska "bezrezervno osudjuje zločine počinjene u logoru".

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, za razliku od svojih prethodnika na čelu Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh i uobičajeno šalje oštre poruke na račun "Nezavisne Države Hrvatske" i ustaških zločina.

Takvu praksu uvela je po dolasku na mesto predsednice države 2015. kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.