AAA

REGION | 22.04.2018 11:30 > 22.04 15:32

Premijer Hrvatske i ministri na državnoj komemoraciji za žrtve jasenovačkog logora


U Jasenovcu se danas održava državna komemoracija za žrtve tog zloglasnog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, a prisustvovaće joj premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i brojni ministri.

Kolona sećanja krenula je u 10.40 od Memorijalnog muzeja Jasenovac do spomenika Bogdana Bogdanovića "Cvet" gde u 11 časova počinje komemoracija.

U Jasenovcu će danas, prema najavama, biti predstavnici Roma, ali ne i jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija koje treću godinu zaredom bojkotuju državnu komemoraciju.

Oni smatraju da vlast treba da zauzme jasno i neopozivo mišljenje o ustaštvu, odnosno da ne sme da toleriše ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Ovo je poslednja od ukupno tri ovogodišnje komemoracije.

U subotu su svoju komemoraciju održali predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog veća, a prisustvovao joj je i vrh najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, dok su prošlog vikenda svoju komemoraciju održali predstavnici jevrejske zajednice.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posetila je u petak Spomen-područje Jasenovac, a mediji su o tome obavešteni naknadno saopštenjem iz njenog kabineta.

"Poseta Spomen-području logora Jasenovac uvek priziva osećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovde dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime", upisala je predsednica u knjigu utisaka.

Ona je naglasila da Republika Hrvatska "bezrezervno osudjuje zločine počinjene u logoru".

Za razliku od svojih prethodnika na čelu Hrvatske Stjepana Mesića i Ive Josipovića, predsednica države ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh i uobičajeno šalje oštre poruke na račun Nezavisne države Hrvatske i ustaških zločina.

Takvu praksu uvela je po dolasku na mesto predsednice države 2015. kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u javnost oko njegovog dolaska u Mlaku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao "neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske".

U mestu Mlaka, u opštini Jasenovac, u obnovljenom hramu Srpske pravoslavne crkve, Svetog proroka Ilije, danas se održava molitveno sećanje povodom 73. godišnjice proboja jasenovačkih logoraša, a liturgiju služi srpski patrijarh Irinej.Plenković: Snažno osudjujemo ustaške zločine
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da hrvatska vlada snažno osudjuje ustaške zločine u Drugom svetskom ratu i radi na prevazilaženju podela u društvu.

"Došli smo da odamo počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac i još jednom izrazimo pijetet žrtvama i njihovim porodicama, isto tako da snažno osudimo zločinački režim, da damo počast žrtvama medju kojima su bili i Jevreji i Srbi i Romi i Hrvati i antifašisti", rekao je Plenković novinarima posle komemoracije za žrtve ustaškog logora na kojoj nije bilo govora.

On je istakao da hrvatska vlada "jasno osudjuje te zločine i svojim delovanjem želi da radi na jasnom odredjenju prema totalitarnim režimima, negovanju kulture sećanja i na kulturi pomirenja".

Upitan o ponovnom bojkotu predstavnika udruženja Srba, Jevreja i antifašista i kritikama poslanika srpske manjine Milorada Pupovca, Plenković je rekao da je njegova Vlada napravila sve da se izbegnu tri komemoracije, da vodi dijalog i da je Pupovac član vladajuće većine.

On je izrazio nadu da će se kroz dijalog s tim organizacijama "doći u situaciju da ponovo bude jedinstvena državna komemoracija, jer žrtve Jasenovca to zaslužuju".

Na pitanje doprinosi li podelama i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja ponovo nije bila na državnoj komemoraciji, već je u petak u Jasenovac otišla sama, premijer je rekao da ona "sama može rastumačiti svoje poteze".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.