AAA

REGION | 20.08.2018 20:30

OEBS: Poništavanje izveštaja o Srebrenici je žalosna odluka koja sprečava pomirenje


Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj svoje komisije o dogadjajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podela i sprečavanju pomirenja, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pričard izjavio je da "činjenice utvrdjene u izveštaju iz 2004. godine nisu sporne", da su ih potvrdili medjunarodni i domaći krivični sudovi i da "rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi".
"Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podela pred opšte izbore u oktobru", naveo je Pričard u pisanoj izjavi.

On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donetu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za gradjane BiH, pre svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije.

Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta glasovima srpskih poslanika Izveštaj Komisije za istraživanje dogadjaja u i oko Srebrenice jula 1995. godine, u kojem se priznaju masovna ubistva Bošnjaka od srpskih snaga. Izveštaj je objavila Komisija Vlade RS 2004. godine.

Posle odluke skupštine, Vlada Republike Srpske poništila je Izveštaj 18. avgusta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.