AAA

REGION | 11.09.2018 15:55 > 11.09 16:07

Svilanović: Četiri petine gradjana regiona veruje da zakon nije isti za sve

  • Foto: STA/Nebojsa Tejic/MO)
  • Foto: STA/Nebojsa Tejic/MO)
  • Foto: STA/Nebojsa Tejic/MO)

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas da podaci pokazuju da skoro četiri petine gradjana regiona veruje da se zakon ne primenjuje na sve i da više od dve trećine nemaju poverenja u institucije.

Svilanović je na Bledskom strateškom forumu rekao da društva u regionu treba da vide efikasnost i rezultate u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, saopštio je RCC.

"Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primenjuje jednako na sve, a čak 70 odsto nema poverenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji", rekao je Svilanović.

Na 8. konferenciji Foruma bezbednosnih organa Jugoistočne Evrope koji na marginama Strateškog foruma organizuju RCC i Kancelarija vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, Svilanović je rekao da je sajber prostor okosnica digitalnog društva i ekonomskog rasta, ali da postoji opasnost od sajber napada koji svake godine svetsku ekonomiju koštaju 400 milijardi evra.

On je predstavio preliminarne nalaze studije o sajber bezbednosti u regionu, koju je naručio RCC. Rezultati pokazuju da je većina glavnih agencija u toj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za "odliv mozgova", budući da je svih šest privreda Zapadnog Balkana izvestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU.

Svilanović je dodao da Forum bezbednosnih organa jugoistočne Evrope može imati odlučujuću ulogu kao mehanizam za zaštitu kritične infrastrukture, poboljšanje nivoa razmene informacija i podizanje svesti o sajber bezbednosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.