AAA

REGION | 01.10.2018 18:10

Rusija: Makedonci odbacili spolja nametnute odluke

Rezultati referenduma u Makedoniji nedvosmisleno pokazuju da su makedonski birači izabrali bojkot "spolja grubo nametnute" odluke, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Odziv birača od 36,8 odsto ne dozvoljava da se referendum prizna kao uspešan i nedvosmisleno svedoči da su makedonski birači odlučili da bojkotuju spolja grubo nametnutu odluku Skoplja i Atine vodeći političari NATO i EU direktno su učestvovali u širokoj propagandnoj kampanji i bez stida se mešali u unutrašnje stvari te balkanske države", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da su, bez obzira na to što dve trećine stanovništva Makedonije nije podržalo sporazum o promeni imena, rukovodstvo EU i NATO, kao i Vašington "odmah pozdravili rezultate glasanja".

"Očigledno je da je reč o obezbedjvanju brzog uvlačenja Skoplja u NATO, bez obzira na mišljenje makedonskog naroda", navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Navodi se da se principijelna pozicija Moskve nije promenila i da dugorično rešenje mogu da nadju same strane, bez mešanja spolja, isključivo u pravnim okvirima.

"Prespanski sporazum tim kriterijumima očigledno ne odgovara. On potivreči medjunarodnom pravu i makedonskom Ustavu, što je više puta istakao predsednik Makedonije", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navelo je da Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN pažljivo prati razvoj situacije.

"Polazimo od toga da će u skladu sa rezolucijom 845 Saveta bezbednosti UN rezultati pregovora izmedju Skoplja i Atine biti razmotreni u Savetu bezbednosti UN", navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.