AAA

REGION | 04.10.2018 07:40

VMRO DPMNE proglasila referendum velikim falsifikatom

Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE proglasila je rezultat referenduma o Dogovoru sa Grčkom, "velikim falsifikatom" i "politički mrtvim".

Potpredsednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikoloski obavestio je da Izvršni komitet stranke traži formiranje parlamentarne anketne komisije koja će pregledati nepravilnosti na referendumu i razrešenje državnog tužioca jer "žmiri pred očiglednim kriminalom i neregularnostima" u tom procesu.
Novi državni tužilac koji će se, kako je istakao potpredsednik VMRO DPMNE, pozabaviti svim referedumskom neregularnostima, treba da bude izabran na predlog opozicije.

Povodom najave premijera Makedonije Zorana Zaeva da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori ako sa VMRO DPMNE uskoro ne bude postignut dogovor o usvajanju amandmana predvidjenih Dogovorom sa Grčkom, Nikoloski je rekao da njegova stranka traži da se pre izbora formira vlada po "Pržinskom modelu" sa mandatom od 100 dana.

"To znači ostavku premijera Zaeva i ministara unutrašnjih poslova i za rad i postavljenje na ta dva mesta ministara iz VMRO DPMNE. Samo to je preduslov za koliko-toliko fer izbore", rekao je on, obaveštavajući novinare kasno uveče u sredu o zaključcima sa sednice IO VMRO DPMNE.

Na pitanje da li rukovodstvo stranke kontroliše poslanike u parlamentu, Nikoloski je rekao da je poslanička grupa jedinstvena.

Vladajućoj koaliciji u parlamentu Makedonije za postizanje dvotrećinske većine za usvajanje ustavnih amandmana predvidjenih Dogovorom sa Grčkom potrebni su i glasovi opozicione VMRO DPMNE.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.