AAA

REGION | 07.10.2018 08:25 > 07.10 23:55

Izbori za člana Predsedništva BiH iz RS: Dodik proglasio pobedu


Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je večeras pobedu.

On je rekao da je osvojio 70.500 glasova više od protivkandidata iz Saveza za pobede Mladena Ivanića.

Prema njegovim rečima, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova osvojio on je osvojio 330.890 glasova, a Ivanić 260.197 glasova.

Dodik je rekao da je Ivanića koštala "njegova kalkulanstka politika" i da mu neće pomoći ni britanska ni američka ambasada.

Dodik je rekao da vodi i kandidatkinja SNSD-a za predsednika RS Željka Cvijanović, ali da će sačekati da budu prebrojani svi glasovi.

On je naveo da će u Predseništvu BiH voditi konstruktivnu politiku i da će u toj instituciji braniti interese RS.

Dodik je rekao da je već razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su razgovarali o budućoj saradnji.

Izborni štab PDP-a je ranije saopštio da se izmedju Dodika i Ivanića vodi "mrtva trka" i da treba sačekati dok se ne prebroje svi glasovi.

SDA: Džaferović i Komšić vode za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva

Stranka demokratske akcije (SDA) je objavila nove rezultate glasanja za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine posle obradjenih skoro 600.000 glasova u Federaciji BiH.
Prema rezultatima glasanja koje iz minute u minutu objavljuje SDA, njihov kandidat za člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 40,4 odsto glasova.

Iza njega je kandidat SDP-a Denis Bećirović (33,7 odsto), kandidat SBB-a Fahrudin Radončić (11,9 odsto), nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić (8,3 odsto), kandidat Nezavisnog bloka Senad Šepić (4,7 odsto) i kandidat Stranke za BiH Amer Jerlagić (jedan odsto).

Što se tiče kandidata za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u vodjstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji je osvojio, prema rezultatima koje ima SDA, više od 70 odsto glasova.

Kandidat HDZ-HNS Dragan Čović osvojio je 21 odsto.

CIK: Na izbore u BiH izašlo 53,26 odsto birača

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić izjavio je večeras da je na izborima u BiH glasalo 53,26 odsto od ukupnog broja birača, ali da nedostaju podaci sa još nekih biračkih mesta pa se očekuje da će izlaznost biti za oko dva procenta veća.

"Na nekoliko mesta, četiri ili pet je zabeleženo produženje vremena za glasanje i to oko sat vremena i to je razlog što podatke ove izlaznosti nemamo kompletne. Radi se o Bijeljini, koja je oko 20.30 časova zatvorila poslednje mesto, tako da nam nedostaju podaci za Bijeljinu i Banoviće", kazao je Petrić na konferenciji za novinare.

Izlaznost iznad proseka zabeležena je u Banjaluci gde je glasalo više od 60 odsto gradjana, u Banovićima i Han Pijesku 70 odsto, u Zvorniku 60 odsto i u Gornjem Vakufu 62 odsto.

Petrić je kazao da je na desetak mesta od šest hiljada biračkih mesta bilo remećenja reda i mira što su komisije, policija i stranke rešili i pod kontrolu stavili izborni sistem.

"Iz ovoga proizlazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot katastrofičnih najava da su izbori slabo organizovani ili da se može očekivati krah izbora", kazao je.
Ivanić je izjavio da je "lep dan, pun sunca i optimizma", izrazivši nadu da će na izbore izaći mnogo ljudi kako bi "sprečili zloupotrebe".

"Narod će sam odlučiti ko će ga voditi četiri godine, a posebno me raduje da se sve odvija civilizovano i da će tako ostati", rekao je Ivanić.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović glasala je na glasačkom mestu u Školi za slušno oštećene u Banjaluci, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova.

Kandidat Saveza za pobedu RS za predsednika RS Vukota Govedarica glasao je jutros oko 9.30 na glasačkom mestu u banjalučkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava".

Govedarica je na biralište došao sa suprugom Oliverom, a posle glasanja je izjavio da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku i njene gradjane.

Koalicija Pod lupom: Na biračkom mestu u Doboju bačen suzavac

Direktor koalicije "Pod lupom" koja prati izborni proces u BiH Dario Jovanović izjavio je da je u Doboju, na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je prekinut izborni proces.

On je rekao da je slučaj prijavljen svim nadležnim institucijama, uključujući i policiju.

Jovanović je naveo da su do 9.00 na 99 biračkih mesta zabeležene nepravilnosti.

"U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno da je jedan birač već došao s popunjenim listićem, a izneo prazan", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, najozbiljnija prijava stigla je iz Lopara, gde su se pojavile osobe a falisifikovanim akreditacijama političkih subjekata koji su aktivistima "Pod lupom" pretili da napuste biračko mesto.

"O ovom slučaju obavešteni su svi nadležni organi'', naglasio je Jovanović.

Dodao je da su prijavljeni i slučajevi kršenja izborne tišine.

Na centralnom biračkom spisku nalazi se 3.352.933 osoba

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori, na kojima gradjani glasaju za članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.

Birališta u Bosni i Hercegovini otvorena su u 7.00 i gradjani mogu da glasaju na 5.794 biračkih mesta, od kojih 5.380 redovnih, a angažovano je i 314 mobilnih timova, koji će posetiti oko 10.000 starih, bolesnih i nepokretnih gradjana u njihovim domovima i ustanovama.

Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Na centralnom biračkom spisku nalazi se 3.352.933 osoba, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

Oko 1.000 birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.