AAA

REGION | 14.10.2018 15:55

Mogerini: Sporazum Atine i Skoplja je prilika koja se možda neće ponoviti


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je sporazum Grčke i Makedonije jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu kakva se možda neće ponovo ukazati.

"Naša pozicija je jasna: EU u potpunosti podržava postignuti sporazum. Ovo je jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu kakva se možda neće ponovo ukazati. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u EU, budućnost za koju se cela nacija godinama nada da će postati stvarnost", rekla je Mogerini u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

Ona je navela da gotovo trodecenijski spor Makedonije i Grčke ne traje tako dugo bez razloga i da se u prošlosti videlo da je teže doći do rešenja kako vreme prolazi.

"Rešenje tako složenog spora od suštinskog je značaja za region i njegov napredak ka EU. Ovaj istorijski sporazum može doprineti transformaciji čitavog Zapadnog Balkana. Negovanje dobrosusedskih odnosa pomaže nam da zajedno radimo na suočavanju s velikim brojem izazova i okolnosti koje delimo, uključujući oblasti kao što je migracija", kazala je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je dodala da "pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi" imaju ključnu ulogu u angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, kao glavni principi procesa proširenja Unije.

Za sutra je zakazana plenarna sednica Sobranja o predlogu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije, na osnovu sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, postigli su u junu sporazum pod pokroviteljstvom UN, koji predvidja da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija", a da Atina zauzvrat prestane da blokira pristupanje Makedonije Evropskoj uniji i NATO.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.