AAA

REGION | 22.10.2018 14:15

Sanader ponovo proglašen krivim za ratno profiterstvo

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader danas je prvostepenom presudom suda u Zagrebu proglašen krivim za ratno profiterstvo i osudjen na dve i po godine zatvora, a u 14.00 ga očekuje još jedna nepravosnažna presuda za korupciju.

U slučaju Hipo banka u kojem mu se sudilo zbog primanja provizije u ratno vreme od austrijske banke, nekada najmoćniji hrvatski političar i bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već je bio osudjen na zatvorsku kaznu, ali je presudu ukinuo Ustavni sud i vratio slučaj na novo sudjenje Županijskom sudu u Zagrebu.
Sutkinja Jasna Galešić rekla je obrazlažući presudu da je Sanader prilikom dogovora o kreditu dogovorio da mu Hipo banka isplati proviziju u gotovini i to u visini od pet odsto zajma. Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanaderu će biti oduzeta nepripadna imovinska korist u iznosu od oko 480.000 evra.

Ponovljeno sudjenje u slučaju Hipo banka počelo je u martu ove godine, a Sanader od početka tvrdi da nije ratni profiter.

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih. Hrvatska je dobila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je na prvom sudjenju, tokom kojeg mu se u objedinjenom postupku sudilo u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL, pravosnažno osudjen na tri godine zatvora u slučaju Hipo, odnosno na ukupno osam i po godina zatvora u oba slučaja. Tu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo sudjenje na zagrebačkom Županijskom sudu, a slučajevi su u medjuvremenu razdvojeni.

U 14.00 Sanadera očekuje još jedna prvostepena presuda i to po optužbi da je bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, koji je takodje bio optužen, ali je u medjuvremenu preminuo, podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati zajam od 15 miliona kuna (dva miliona evra) i prodaje struju ispod tržišne cene.

Tim slučajem obuhvaćen je i Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, a potom krunski svedok optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupocijskih postupaka. Presudu će objaviti ista sutkinja kao i u slučaju Hipo banka.

Nekada najmoćnijem hrvatskom političaru u još nekoliko slučajeva se sudi za korupciju.

Sutra treba da počne ponovljeno sudjenje u slučaju Ina-Mol, gde će se Sanaderu suditi da je od predsednika Uprave MOL Žolta Hernadija primio deset miliona evra mita da bi omogućio toj madjarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

U tom slučaju u odsutnosti će se suditi i šefu MOL, koji je nedostupan hrvatskom pravosudju.

Sanader ima i jednu nepravosnažnu presudu od četiri i po godine zatvora i to u slučaju Planinska u kojem je osudjen zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković iz HDZ.

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i tada vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

U toku je ponovljeno sudjenje protiv Sanadera i više saoptuženika u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po optužnici, izvlačio novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera.

U tom najvećem antikorupcijskom postupku u Hrvatskoj Sanader je prvostepeno bio osudjen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, a njegova bivša stranka visokom novčanom kaznom. Krivim su bili proglašeni i ostali optuženi u tom slučaju, koji su uglavnom tokom postupka tvrdili da su radili po nalogu bivšeg premijera.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom su protiv njega otvorene brojne istrage zbog korupcije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.