AAA

POLITIKA | 08.11.2018 10:10 > 08.11 17:36

Gornji Milanovac: Norveška kuća na prodaju zbog duga

Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva, izgradjena pre 31 godinu, ide na doboš zbog duga, piše portal GMinfo.rs, pozivajući se na sudske odluke i odluke izvršitelja.

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja ovog kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata, navodi portal.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, prema Svetlani Kovačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjene vrednosti.

Kuća je izgradjena donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg gradjevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Norveška kuća je 1987, kada je otvorena, dobila prestižnu arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda.

Gradili su je gradjevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim gradjanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.
Ambasador Norveške: Iznenadjen sam i rastužen vešću o prodaji Norveške kuće u Gornjem Milanovcu

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da je iznenadjen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga i dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

U saopštenju Ambasade Norveške se navodi da je Bjornstad kazao da to društvo pokušava da pronadje rešenje da sačuva samu Kuću, a posebno muzej koji je u njoj smešten.

"Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takodje i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata", rekao je Bjornstad.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.