AAA

POLITIKA | 14.11.2018 13:55 > 14.11 13:57

Vejvoda: Neočekivana greška Pariza na obeležavanju 100 godina primirja

Direktor evropskog projekta u Institutu humanističkih nauka u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da su francuski organizatori napravili "neočekivanu grešku" u rasporedu sedenja na obeležavanju godišnjice primirja Prvog svetskog rata kojim predsednik Srbije nije dobio dostojno mesto.

Vejvoda je u intervjuu za Novi magazin rekao da je to "greška koja ni u kom slučaju nije trebalo da se dogodi" o čemu govori i brzo izvinjenje francuskog ambasadora u Beogradu.

"Ne znamo koji je razlog bio zašto predsednik Srbije nije imao mesto koje je dostojno uloge Srbije u Prvom svetskom ratu i žrtava koje je Srbija dala za slobodu Evrope, ali mislim da to izvinjenje govori da su i oni shvatili, prekasno, da to nije bilo onako kako je trebalo da bude. Srbija je trebalo da sedi u prvom redu sa drugima", rekao je Vejvoda.

Savetnik za spoljne poslove i evropske integracije bivših premijera Zorana Djindjića i Zorana Živkovića rekao je da je veoma važno što su se u Parizu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel, iako ne zna o čemu su razgovarali.

On je naveo da rešenja za Kosovo nema bez Nemačke koja je "ključni partner za ceo region u svakom pogledu – ekonomskom, investicionom, političkom, bezbednosnom".

"Kolika je fleksibilnost Nemačke, od toga će umnogome zavisiti šta dve strane ponude kao svoj zajednički predlog", rekao je Vejvoda.

Bivši direktor Fonda za otvoreno društvo i potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda izrazio je uverenje da je Vučić jasno opredeljen za EU i za rešavanje kosovskog pitanja što "stalno ponavljaju oni koji su zaduženi za te poslove", ali i ocenio da se sporo sprovode demorkatske reforme i jačanje vladavine prava.

Vejvoda je ocenio da na Prištinu najveći uticaj ima Vašington i rekao da bi EU trebalo više da se angažuje ako je cilj da Beograd i Priština nadju rešenje do proleća pred evropske izbore.

EU ako želi da očuva sebe i liberalno-demokratski poredak u svetu, mora mnogo ozbiljnije da razmotri svoju ulogu u svetu, rekao je on.

"I tu se vraćamo na Balkan. Ukoliko Evropa nije kadra da integriše ovaj region od 18 miliona ljudi, teško će biti kadra da ima bilo kakvu ulogu u nekim ozbiljnijim krizama", rekao je Vejvoda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.